Hlavní obsah

Vakcína pro děti: Proti chřipce pomůže sprej do nosu

Dětští lékaři mají už pár týdnů k dispozici bezbolestnou vakcínu proti chřipce Fluenz Tetra. Místo injekce aplikují dětem sprej do nosu. Někteří rodiče už projevili o nový preparát zájem a jsou ochotni si i připlatit. Pojišťovny na něj zatím přispívají jen u rizikových skupin.

Foto: Profimedia.cz

Vakcína FluenzTetra se aplikuje do obou nosních dírek, čímž odpadají nežádoucí účinky spojené s injekcí.

Článek

„Prvních deset dávek jsme už měli a zdá se, že se hlásí další zájemci,“ řekla Právu místopředsedkyně České vakcinologické společnosti a pediatrička Hana Cabrnochová. „Dokonce se mi ozvali i rodiče, kteří žili s dětmi v Británii, kde jim dávali vakcínu od dvou let, a sháněli v Česku někoho, kdo ji má. Pro děti je to příjemné, nemusí se píchat,“ dodává.

„Zajímají se i ti rodiče, kteří nechtějí za žádnou cenu traumatizovat své děti injekcí. Vyšší cenu vakcíny rádi zaplatí,“ potvrzuje dětská lékařka Zdenka Adamová.

Pro české prostředí neobvyklá forma vakcíny je určená od dvou do 18 let, zejména těm ohroženým komplikovaným průběhem chřipky. Ne pro každého je ale inhalační forma vhodná, třeba pro některé astmatiky, upozornila Cabrnochová.

Kulatý stůl - očkování dětí proti chřipce

Domácí

Vakcína Fluenz Tetra od výrobce AstraZeneca se aplikuje do obou nosních dírek, čímž odpadají nežádoucí účinky spojené s injekcí. Objevit se ale mohou jiné. Výrobce upozorňuje na možnou bolest hlavy, zvýšenou teplotu, častý je také ucpaný, nebo naopak tekoucí nos.

Za několik stovek korun

Běžně se vakcíny do nosu používají v Británii nebo třeba USA. „Británie vykazuje na základě používání tohoto typu vakcín i lepší výsledky účinnosti vakcinace a dosahuje relativně vysoké proočkovanosti,“ poznamenala vakcinoložka. Výrobce uvádí účinnost kolem 86 procent.

Cena se pohybuje ve vyšších stovkách korun plus aplikace. Pojišťovny sice část hradí, ale jen rizikovým pacientům. K těm řadí Česká vakcinologická společnost děti s chronickým onemocněním, imunitními či neurologickými problémy. Ohroženy jsou zejména děti do pěti let.

Střet chřipkové vlny s koronavirem bude znamenat kolaps nemocnic, děsí se němečtí lékaři

Evropa

„Ve většině případů si to musí pacienti hradit ze svého. Částečná úhrada je vázaná na rizikové skupiny, přičemž my tento typ vakcíny nemůžeme použít u pacientů, kteří mají takzvanou imunosupresi, tedy jsou z hlediska imunitního systému v riziku,“ vysvětlila Cabrnochová.

„U zdravých dětí nám zas chybí riziková indikace. A musíme to dát dětem za plnou úhradu,“ dodává lékařka. Rodiče ale mohou zkusit zažádat u pojišťovny o příspěvek z fondů prevence.

Na rozdíl od volně dostupných sprejů tento je na předpis a aplikuje ho lékař. Lékaři si od toho slibují větší zájem o očkování. Česko totiž patří k zemím s nízkým podílem očkovaných proti chřipce. Ročně se přitom dle oficiálních dat nakazí chřipkou až dvacet procent dětí. Nejčastěji se nakazí v dětských kolektivech a nemoc dál šíří mezi příbuzné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám