Hlavní obsah

Vakcína Johnson & Johnson už je na cestě do ordinací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První dávky jednodávkové vakcíny od společnosti Johnson & Johnson jsou už v Česku a během středy se začnou rozvážet praktickým lékařům. Dávky byly v Česku už v úterý ráno, ale s distribucí se čekalo na stanovisko Evropské lékové agentury (EMA). Ta v úterý podobně jako u AstraZeneky připustila, že po očkování mohou ve velmi vzácných případech vzniknout krevní sraženiny, přínosy však vysoce převažují nad riziky.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Vakcína společnosti Johnson & Johnson

Článek

„Ministerstvo zdravotnictví ve středu spustí distribuci vakcín společnosti J do ordinací praktických lékařů. V současnosti se to týká 14 400 dávek,“ řekla Právu mluvčí resortu Jana Schillerová.

Dalších 24 tisíc dávek se očekává příští týden. Zatím jde o menší množství, které se dostane do přibližně 760 ordinací. Zájem o novou vakcínu projevilo přes 2500 lékařů. Objednány má Česko dva miliony dávek vakcíny J.

Velmi vzácné případy

Spojitost mezi tvorbou krevních sraženin a očkování připustila EMA u AstraZeneky začátkem dubna. Zatímco v tomto případě šlo o desítky případů, u J vakcíny prověřovala EMA mimo jiné osm případů tromboembolických potíží včetně jednoho úmrtí, které zaznamenaly úřady v USA mezi sedmi miliony očkovaných.

EMA: Vakcína Johnson & Johnson může vyvolat sraženiny

Koronavirus

„Data ze Spojených států ukázala, že výskyt krevních sraženin je ještě nižší než u AstraZeneky,“ řekl Právu vakcinolog Roman Chlíbek. „Hlášená kombinace krevních sraženin a nízkých krevních destiček je velmi vzácná a celkový přínos vakcíny v prevenci covidu-19 převažuje nad riziky vedlejších účinků,“ oznámila EMA k vakcíně J.

Očkování v Česku se zadrhává

Domácí

Podobně jako u AstraZeneky se problémy objevovaly výhradně u lidí mladších 60 let. Německo proto vakcínu nedoporučuje lidem pod 60 let, Francie pod 55 let. Jiné státy látku kvůli obavám úplně odstavily, například Dánsko.

Spojené státy začaly očkovat všechny dospělé

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám