Hlavní obsah

V Praze demonstrovali příznivci zatčených členek ruské hudební skupiny

Praha

Asi dvacet příznivců ruské hudební skupiny Pussy Riot za vytrvalého deště demonstrovalo před ruským konzulátem za propuštění tří členek skupiny, které byly zatčeny za vystoupení proti prezidentu Vladimiru Putinovi. Budovu konzulátu chránili policisté, kteří přijeli v pěti automobilech.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pražský protest za propuštění členek skupiny Pussy Riot

Článek

Demonstranti si přinesli transparenty s nápisy Svobodu pro Pussy Riot. Někteří měli na hlavách pletené pestrobarevné kukly. Pořadatelky z České ženské lobby připomněly důvod zatčení členek skupiny. V moskevském chrámu Krista Spasitele zahrály "punkovou modlitbu" vyzývající k vyhnání prezidenta Putina. Byly za to obviněny z výtržnictví a nyní jim za to hrozí vězení.

Podle pořadatelek by měl proces s členkami skupiny Pussy Riot začít již 19. dubna. Oznámily proto, že se v tento den před ruským konzulátem opět sejdou.

Pussy Riot ve svých písních ostře kritizuje prezidenta Putina a jeho propojení s pravoslavnou církví. Napadá v písních také patriarchální uspořádání ruské společnosti, která podle skupiny utlačuje práva žen a sexuálních menšin. Aktivistky byly zadrženy také po lednovém vystoupení, kdy na Rudém náměstí zpívaly píseň "Putin se podělal".

Dnešní happening podpořily rovněž organizace Amnesty International a Člověk v tísni. Uvěznění aktivistek vyvolalo vlnu protestů v Rusku i ve světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám