Hlavní obsah

V Ostravě chtějí unikát: vodíkové město

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Jako ve vědecko-fantastickém románu si v sobotu připadali lidé, kteří navštívili akci v ostravské Dolní oblasti Vítkovice. Se svou vizí proměny rekultivované haldy v Hrabůvce ve vodíkové město je však neseznámil francouzský spisovatel Jules Verne, ale generální ředitel Cylinders Holding Jan Světlík.

Foto: archiv Cylinders Holding

Pohled z výšky na haldu v Hrabůvce, kde by mělo vzniknout unikátní vodíkové město.

Článek

„Setkáváme se tady, v tomto prostoru bývalého plynojemu, z něhož vznikla multifunkční aula Gong, zcela symbolicky. Ne všichni kdysi věřili, že se bývalý průmyslový areál s koksovnami a vysokými pecemi Vítkovických železáren promění ve světově unikátní kulturní a vzdělávací centrum. Že z něj bude národní kulturní památka,” řekl Světlík.

Ostravané ale tuto vizi podle něj podporovali z více než 90 procent. „Proto věřím, že i tahle naše nová vize vzniku vodíkového města H2 City District v Ostravě, dostane podporu,“ dodal.

Stadion pro Baník i lanovka

Podle Světlíka by ve vodíkovém městě, které bude téměř bezemisní, mohli lidé pracovat, bydlet, zkoumat, ale i trávit volný čas.

„Podle prvních odhadů architektů by zde mohlo bydlet kolem 2800 lidí. Připravujeme bytový projekt Terasy Hrabová. Počítá se zde i s vybudováním fotbalového stadionu pro Baník, lanovkou, adrenalinovým areálem, krytým lyžařským areálem, využívat se bude i jezero, které jsme zde po sanaci haldy vytvořili,“ vysvětloval dále s tím, že to je vlastně řešení, co s největší prolukou v Ostravě.

Časová osa realizace vodíkového města by mohla vzniknout do tří let.
Jan Světlík, gen. ředitel Cylinders Holding

Ve vodíkovém městě se počítá také s vybudováním center pro vodíková auta, kola i koloběžky, ale i pro výzkum vodíku. Plánuje se vznik nákupního objektu s vodíkovým spotřebním a sportovním zbožím, nebudou chybět ani projekční kanceláře vodíkového smart bydlení.

„Máme představu, že ve slunečném kráteru haldy vznikne vodíkové údolí s vodíkovým městem. Území jsme zatím rozdělili na zóny pro vědu a výzkum, bydlení, dopravu, volný čas, ale i komerční zónu. Oslovili jsme mladé studenty architektury z Brna, ať přijdou se svými návrhy, jak by mohlo vodíkové město vypadat.

Obrátíme se samozřejmě i na renomované architekty. Věříme, že konkrétnější projekty by mohly být připraveny již za rok. Časová osa realizace celého vodíkového města by mohla vzniknout do tří let,“ plánuje Světlík.

Foto: archiv Cylinders Holding

Vizualizace návrhu na rozčlenění ostravské haldy Hrabůvka

Podle něj bude vše záviset i na tom, jak se budou vyvíjet nové technologie, a jak půjde dopředu výzkum vodíkových novinek pro energetiku, dopravu, bydlení a domácnosti.

„To dnes neumíme odhadnout. Víme ale už, že součástí technologií vodíkového města nebude jen vodík, ale také bioCNG, zkapalněný zemní plyn, energie ze slunce, větru a vody,“ doplnil.

Do Ostravy dorazily ekologické doubledeckery

Ekonomika

Financování vodíkového města by mělo být vícezdrojové: tedy zapojit by se měli investoři, kraj, stát, město, ale i Evropská unie.

Ostravská halda Hrabůvka vznikla před rokem 1890. Plocha činila 114 hektarů a měla sloužit k ukládání hutního a báňského odvalu po dobu 25 let. Jednu dobu zde byla i střelnice a struskárna. V roce 1996 se ukončilo skládkování, poté byla halda v letech 2016 až 2017 sanována.

Reklama

Výběr článků

Načítám