Hlavní obsah

V Brně si jdou frakce po krku, musíme ho očistit, shodlo se předsednictvo ANO

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO v Brně musíme očistit, shodlo se na čtvrtečním více než tříhodinovém jednání předsednictvo strany. Podle členů vedení, šéfa Sněmovny Radka Vondráčka i primátora Ostravy Tomáše Macury nakonec stejně ke zrušení několika buněk v Brně bude muset dojít. Jsou tam podle nich frakce, které si jdou po krku, a není snadné to rozplést. Logickým lídrem do krajských voleb je podle nich stávající hejtman Bohumil Šimek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ostravský primátor Tomáš Macura na celostátním sněmu hnutí ANO 17. února 2019 v Praze.

Článek

„To, co se děje v Brně, poškozuje práci hnutí jako celku. Musíme dotáhnout do konce očistný proces. V červnu se tam chystá i pan předseda,” prohlásil po jednání předseda Poslanecké Sněmovny Radek Vondráček.

Vedení strany se zabývalo především důvody odchodu z hnutí ANO exprimátora Brna Petra Vokřála a revokací usnesení o zrušení tří místních buněk. Vokřál svůj konec v ANO ohlásil v pondělí. Brněnská buňka ANO je podle něj spojená s podsvětím.

Vokřál v ANO končí, brněnská buňka hnutí je podle něj spojená s podsvětím

Domácí

Frakce v Brně si jdou po krku

„Některé organizace velmi pravděpodobně stejně skutečně zrušíme. Těžko se to rozlišuje, jsou tam různé skupiny, je tam propletenec a to my nedokážeme z Prahy rozplést,” doplnil Vondráček s tím, že jich možná bude víc než tři, které byly původně zrušeny, ale následně obnoveny.

ANO vzalo zpět rozhodnutí zrušit brněnské buňky. A zastavilo členství Faltýnkovi ml.

Domácí

„Ukazuje se, že je tam několik frakcí a skupin, které si jdou po krku. Pro mě osobně bude klíčové, že se ke všem přistoupí stejným způsobem. Když se nemohou domluvit, tak nemá zůstat ani jeden z nich,” doplnil Tomáš Macura, který byl společně s Vokřálem jedním z kritiků některých kroků předsedy Andreje Babiše.

Vokřál necítil podporu

Petr Vokřál podle Macury skončil především proto, že z vedení necítil dostatečnou podporu.

ANO po odchodu Vokřála: Musíme se zamyslet, kam směřujeme. Je čas na sebereflexi

Domácí

„Je pravda, že Petr Vokřál cítil, že tu podporu nemá,” řekl po jednání Macura. Vliv na to podle něm mělo i to, že se v minulých dnech do Brna vydal premiér Babiš a sešel se právě s Bohumilem Šimkem.

Ten je nyní podle obou logickým kandidátem na lídra kandidátky. „Logickým kandidátem na lídra je teď pan Šimek. Záleží na tom, jestli on tu rukavici zvedne,” doplnil Vondráček s tím, že hlavní slovo je ale na krajské organizaci.

Faltýnek: Konec Vokřála je jako rána z čistého nebe

Domácí

„Dnes jsme si všichni sáhli do svědomí, jestli jsme něco nemohli udělat razantněji. Namalovali jsme si scénář, který bychom v horizontu týdnů měli splnit,” doplnil Macura s tím, že z jednání odjíždí relativně spokojený.

Vedení se zároveň shodlo na tom, že celou situaci podcenila místní jihomoravská organizace, jejíž předsedkyní je poslankyně Taťána Malá. O tom, zda předsedkyní zůstane, a jak pevná její pozice skutečně je, ale podle nich musí rozhodnout právě straníci v kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám