Hlavní obsah

Faltýnek: Konec Vokřála je jako rána z čistého nebe

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Konec bývalého primátora Brna Petra Vokřála v hnutí ANO je podle šéfa poslanců strany Jaroslava Faltýnka jako rána z čistého nebe. Doufá, že jediným důvodem není to, že prohrál bitvu o zrušení tří brněnských kandidátek. O válku podle něj nejde.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Faltýnek na schůzi sněmovny v úterý 26. března 2019.

Článek

Důvodem k odchodu je podle Vokřála politikaření v hnutí a napojení některých lidí na podsvětí.

„Organizace byly z mého pohledu jednoznačně napojeny na různé lidi, řekl bych až z podsvětí. Neumím se srovnat s tím, že se velrybaří lidi, účelově se mění bydliště jen proto, aby někdo někde mohl být členem či na kandidátce," řekl Vokřál Aktuálně.cz a Hospodářským novinám.

Faltýnek: Rána z čistého nebe

„Stávající situace mně osobně je velmi líto. Nevím, co se přesně v posledních dnech stalo, protože pro nás to byla jako rána z čistého nebe. Dozvěděl jsme se to mailem stejně jako ostatní členové předsednictva v pondělí odpoledne,” řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Vokřál v ANO končí, brněnská buňka hnutí je podle něj spojená s podsvětím

Domácí

Odchod bývalého primátora Brna a zamýšleného kandidáta na krajského lídra v Jihomoravském kraji ho podle jeho slov mrzí. Zároveň doufá, že důvodem není jen to, že se na minulém jednání předsednictva Vokřálovi nepodařilo prosadit zrušení tři brněnských buněk.

ANO vzalo zpět rozhodnutí zrušit brněnské buňky. A zastavilo členství Faltýnkovi ml.

Domácí

„Doufám, že to nebylo pouze proto, že prohrál tuto malou bitvu. To, že Petr Vokřál jednu malou bitvu na předsednictvu prohrál, když navrhoval zrušit tři organizace, to se v politice stává, ale není to válka,” doplnil Faltýnek.

O tom, jaký bude další postup a kdo bude kandidátem ANO do krajských voleb na jihu Moravy, by se mělo vedení hnutí radit tento čtvrtek odpoledne.

Vokřál chtěl zrušit organizace

Vokřál navrhoval zrušit tři místní organizace v Brně kvůli personálnímu propojení některých členů s policejním vyšetřováním v souvislosti s korupční kauzou na radnici Brno-střed, v níž figuruje bývalý politik ANO Jiří Švachula. Někdejšího místostarostu radnice Brno-střed Švachulu státní zástupce a vyšetřovatelé označují za hlavu zločinecké skupiny ovlivňující veřejné zakázky.

Státní zástupce uvedl, že výše úplatků, které si skupina podle kriminalistů rozdělila, je dohromady zhruba 33 milionů korun. Ovlivněny byly podle policie zakázky v celkovém objemu asi za 328 milionů korun.

ANO tři brněnské organizace zrušilo, ovšem nedávno své rozhodnutí přehodnotilo a činnost organizací obnovilo. Vokřál , který měl zrušení organizací iniciovat, teď stranu opustil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám