Hlavní obsah

Útok na měkké cíle mohou pomoci zbrzdit inteligentní kamery

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) chce, aby ministerstvo zdravotnictví vypsalo dotační program na ochranu tzv. měkkých cílů i pro malé nemocnice. V programu se učí zaměstnanci, jak se zachovat v kritických chvílích, jako byla například úterní tragická střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu před nemocnicí v OstravěVideo: Reuters

 
Článek

„Ochrana před osamělým střelcem je nesmírně komplikovaná a problematická. Je ale možné lidi na to připravit,“ míní Vondrák. Školením prošla letos právě i část zaměstnanců FNO. Ministerstvo zdravotnictví na to prostřednictvím dotace přispělo nemocnici částkou 1,2 milionu korun.

„Věřím, že bude rozšířen program podpory ochrany měkkých cílů nejen o velké nemocnice nad 350 lůžek, ale i o ty menší, krajské a městské,“ řekl Vondrák s tím, že se pak trénink na kritické chvíle dostane k více lidem.

Podruhé jsme se narodily, řekla svědkyně střelby. Zdroj. FTV Prima Velké zprávyVideo: TV Prima Velké Zprávy

Vrah hledal čekárnu, kde bylo nejvíc lidí

Krimi

Současně hejtman uvedl, že Moravskoslezský kraj chystá propojení nemocnic rychlou datovou sítí, díky čemuž bude moci provozovat inteligentní kamery. „Ty jsou schopny rozpoznávat nebezpečí poměrně rychle a automaticky pomocí aplikací algoritmů umělé inteligence,“ nastínil. „Dnes není kamera jen o obrazu, který přenáší, ale jsou i inteligentní kamery s vestavěnými procesorovými jednotkami, které dokážou obraz i vyhodnotit. Například kamera rozpozná, že má člověk v ruce zraň, takže může dojít k vyhlášení poplachu dříve, než zaútočí,“ poukázal Vondrák.

Foto: Policie ČR

V nemocnici střílel 42letý muž

Střelba v Ostravě má sedmou oběť, zraněná žena zemřela

Domácí

Střelec zahájil palbu bez varování ve třetím patře polikliniky fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě v čekárně traumatologické ambulance v úterý po sedmé hodině ranní. Zabil šest lidí, další žena zemřela později v důsledku zranění. Vrah poté odjel a pronásledován policií spáchal sebevraždu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám