Hlavní obsah

Ústavní soud rozvrací politickou situaci, tvrdí Klaus

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus označil středeční rozhodnutí Ústavního soudu ohledně zrušení částí volebního zákona za krok vedoucí k destabilizaci. Podle něj verdikt rozvrací politickou situaci za ekonomické a zdravotní krize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus označil rozhodnutí za překvapivé a účelové. „Zásadně ovlivňuje přípravu a průběh nadcházejících voleb a má nestejné dopady na jednotlivé volební subjekty. Ústavním soudem vynucená změna v každém případě přinese slabší vlády, chaotičtější koalice a roztříštěnější politickou scénu,“ tvrdí exprezident.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Klaus přiřkl předsedovi ÚS Pavlu Rychetskému spoluautorství současné podoby zákona, což však již dříve zpochybnil soudce ÚS Jan Filip s poukazem na to, že pod výslednou podobou normy jsou podepsáni zákonodárci, kteří do návrhu zasahovali.

Zeman varoval ústavní soudce před neřešitelnou krizí

Domácí

Exprezident rovněž tvrdí, že ÚS „znefunkčnil volební systém“, a vytkl soudcům, že se nezachovali zdrženlivě a konzervativně.

DOKUMENT: Zrušení částí volebního zákona

Dokumenty

„Svou instituci naopak zatáhli do politického boje a stali se jedním z aktivních politických hráčů. To bude mít pro samotný Ústavní soud do budoucna vážné následky a jeho politizace je tímto krokem zpečetěna,“ uvedl Klaus.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítěze

Domácí

Rozhodnutí kritizoval i prezident Miloš Zeman, který varoval, že pokud by se nepodařilo nalézt shodu na nové podobě zákona, hrozí „neřešitelná krize“.

Reklama

Výběr článků

Načítám