Hlavní obsah

Ústavní právník: Ve stavu nouze hrozí riziko svévole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krizová opatření musí vláda přijímat jen v omezené míře a na nezbytně nutnou dobu, upozorňuje v rozhovoru pro Právo ústavní právník Jan Wintr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Wintr, odborník na ústavní právo

Článek

Bylo by správné, kdyby vláda nyní vyhlásila nouzový stav?

Vláda má pravomoc vyhlásit nouzový stav. Platí, že Poslanecká sněmovna ho může kdykoliv zrušit, a prodloužit jej po třiceti dnech může zase jen Sněmovna.

Je na posouzení, jestli je situace opravdu tak vážná, že je potřeba nouzový stav vyhlašovat.

Pro nouzový stav teď nevidím důvod, řekl Hamáček

Domácí

Je ale dobré si uvědomit, že za nouzového stavu významně poklesne úroveň soudní ochrany před opatřeními. Zatímco podle pandemického zákona je kontroluje Nejvyšší správní soud, tak krizová opatření za nouzového stavu kontroluje Ústavní soud. A ten se k případnému přezkoumání kvůli procesním překážkám dostane nejdřív za třicet dnů.

Vláda by si ale měla počínat opatrně a skutečně zvažovat, zda má nouzový stav vyhlásit

Hrozí zde riziko svévole, kterého je třeba se vyvarovat. Nález Ústavního soudu z února letošního roku zní, že krizová opatření musí být odůvodněna, což předtím nebyla.

Vojtěch navrhne vyhlášení nouzového stavu

Domácí

Ministr Vojtěch jako hlavní důvod k záměru vyhlásit nouzový stav uvedl, že je potřeba poslat mediky pracovat do nemocnic. Je to podle vás opodstatněný důvod?

Je pravda, že tu pracovní povinnost jinak nelze nařídit. Je-li situace v nemocnicích opravdu tak vážná, to neposoudím. Chtěl bych ale upozornit, že všechny zásahy do lidských práv a svobod lze činit jen přiměřeně a v nezbytné míře, a nařízení pracovní povinnosti je dost razantním zásahem. Mělo by se k němu přiklonit až po vyčerpání všech ostatních prostředků. Mohou se například mobilizovat rezervy, nebo se s lidmi domluvit na práci dobrovolně.

Je vůbec v pořádku, když chce nouzový stav vyhlásit vláda na odchodu?

To záleží na situaci, a ta se neřídí volebními cykly. Skutečně se může stát, že nezbývá nic jiného. Vláda by si ale měla počínat opatrně a skutečně zvažovat, zda má nouzový stav vyhlásit. Chtěl bych ale říct, že už jsme mohli mít novou vládu. V krizové situaci, jako je tato, není důvod nejmenovat vládu okamžitě. Proč provádět několikatýdenní zdlouhavá jednání? K této nečinnosti přispívá i prezident republiky.

Očkovaným dvěma dávkami covid pas jen na půl roku, vyzývá lékařská komora

Domácí

S nouzovým stavem může vláda opět vyhlašovat lockdown, k čemuž vybízí například Česká lékařská komora. Tedy zavírat obchody a restaurace, či omezovat pohyb lidí.

Nouzový stav lockdown skutečně umožňuje. Ale platí, že krizová opatření by měla vláda provádět skutečně jen v nezbytně nutném rozsahu a na nezbytně nutnou dobu. Pokud jde o konkrétní legalitu, to je vždy na posouzení, ale obecně vláda takovou pravomoc má.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám