Hlavní obsah

Pro nouzový stav teď nevidím důvod, řekl Hamáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) není nouzový stav zatím potřeba. Nejsou navíc splněny ani zákonné předpoklady pro jeho projednání. Kabinet by měl tak podle Hamáčka počkat na jednání krizových štábů krajů. Stačit by mělo vyhlášení stavu nebezpečí v konkrétních krajích.

TK po jednání krizového štábu 22.11.2021Video: ČTK

 
Článek

„Za ministerstvo vnitra v této fázi nevidíme důvod vyhlašovat nouzový stav bez toho, aby proběhla jednání krizových štábů v krajích a aby tyto štáby zvážily, zda tato situace není řešitelná vyhlášením stavu nebezpečí,” řekl Hamáček.

Doplnil, že stav nebezpečí může vyhlásit hejtman. Platit by pak mohl na územích jednotlivých krajů, kde je epidemiologická situace nejhorší. „Jedná se o moravské kraje,” uvedl ministr.

Vojtěch navrhne vyhlášení nouzového stavu

Domácí

„Pokud se nicméně ukáže, že situace není zvladatelná krajskými prostředky, můžeme přistoupit k vyhlášení nouzového stavu,” nastínil další postup.

Zdůraznil však, že nyní musí vláda počkat na příslušné jednání krizových štábů. „Budeme reagovat na to, co si budou přát. Vláda nemá ale nyní pro projednání návrhu na vyhlášení nouzového stavu zákonné předpoklady,” doplnil.

„Primárně budeme hledat cestu, která je v souladu se zákonem,” řekl. Odkázal se na jarní rozhodnutí Ústavního soudu, který podle něj určil vyhlášení nouzového stavu na žádost hejtmanů.

Hamáček je pro povinné očkování 

Situace podle Hamáčka v České republice není dobrá. „Vývoj epidemie se pohybuje v rizikových scénářích,” shrnul vývoj ministr.

„Počet případů ještě poroste, stejně tak jako poroste zátěž na naše zdravotnictví. Mělo by to být ale v rozsahu, který by měl být zvládnutelný,” dodal.

Schillerová je proti povinnému očkování, ale přitlačila by na neočkované

Domácí

Podle Hamáčka je nejdůležitější zbraní proti koronaviru očkování. Podpořil by, aby bylo povinné. „Jsem přesvědčen, že jiná cesta. jak eliminovat covid. není. Je to ale můj soukromý názor, nikoli sociální demokracie ani ministerstva vnitra,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám