Hlavní obsah

Očkovaným dvěma dávkami covid pas jen na půl roku, vyzývá lékařská komora

Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala vládu k nastolení lockdownu, přijetí kroků k zavedení povinného očkování a rovněž k tomu, aby se u osob, které absolvovaly jen dvě dávky očkování, zkrátila platnost tzv. covid pasů pouze na šest měsíců. Stejně dlouho platí „bezinfekčnost“ po prodělání nemoci. Posilující dávky by se podle komory měly aplikovat již po pěti měsících.

Foto: Novinky

Certifikáty v aplikaci Tečka už se nezobrazují podle platnosti zeleně a červeně, ale pouze modře.

Článek

„Vyzýváme politiky, aby v nejkratší možné době zavedli celostátně platná opatření směřující ke snížení kontaktů mezi lidmi, která jsou všeobecně označovaná jako 'lock down',”  uvedlo představenstvo ČLK s tím, že osoby, které nemoc prodělaly, případně jsou řádně očkované, by neměly být omezovány.

V souladu s plány kabinetu ČLK podporuje zkrácení aplikace posilujících dávek očkování z 6 na 5 měsíců. „U osob, které absolvovaly pouze dvě dávky očkování, doporučujeme zkrátit platnost covid pasů na 6 měsíců,” doporučila komora.

Pro lidi, kteří prodělali nemoc a mají dvě dávky, případně tři dávky vakcíny, by se podle lékařské komory platnost potvrzení měnit neměla.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Povinné očkování

ČLK rovněž prosazuje „okamžité zavedení povinného očkování pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách” a legislativní změny, které by co nejdříve umožnily zavedení povinného očkování pro všechny dospělé osoby.

Lékařům komora doporučuje, aby respektovali její doporučení a „neškodili pacientům šířením nepodložených pochybností o účinnosti a bezpečnosti očkování”.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí od pondělí

Domácí

Vláda prozatím přistoupila k tomu, že přestala uznávat testy coby doklad bezinfekčnosti umožňující vstup na kulturní či sportovní akce.

V  pondělí ministerstvo zdravotnictví připustilo, že Adam Vojtěch (za ANO) navrhne kabinetu vyhlášení nouzového stavu, aby bylo možné zvládat nápor v nemocnicích.

Vojtěch navrhne vyhlášení nouzového stavu

Domácí

Anketa

Souhlasíte s návrhem, aby očkovaní dvěma dávkami, kteří neměli covid, měli covid pas jen na půl roku?
Ano
28,8 %
Ne
71,2 %
Celkem hlasovalo 14775 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám