Hlavní obsah

Chřipku i koronavirus odhalí jediný test, výsledek bude do hodiny

Aktualizováno

Univerzita Karlova ve spolupráci se soukromým sektorem vyvíjí jeden test, který určí, zda má člověk chřipku, nebo koronavirus. Na trhu by se mohl podle rektora UK Tomáše Zimy objevit již v polovině září. Detaily představil rektor na tiskové konferenci.

Záznam: Briefing rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy ke společnému testu na chřipku a koronavirusVideo: ČTK

 
Článek

Univerzita na testu, který by z jednoho odběru detekoval koronavirus i oba nejběžnější chřipkové kmeny, spolupracuje se třemi soukromými subjekty.

K dispozici by měl být v polovině září. Unikátní na testovací soupravě je podle Zimy jednoduchost, rychlost, bezpečnost a nízká cena. Na vývoji pracuje od dubna.

„Pracujeme na multiplexové analýze, kde z jednoho vyšetření budeme moci stanovit, zda se jedná o covid, chřipku typu A, B, nebo zda se jedná o jiné respirační onemocnění,” uvedl Zima.

Odběr by byl prováděn výtěrem z nosohltanu, následně by se vložil do roztoku, který inaktivuje virus, a materiál se stává bezpečným pro pracovníky v laboratořích. Výsledek testu je do dvou hodin, ve zkrácené variantě by se mělo jednat o hodinový termín.

Detaily zveřejní UK 9. září.

Mnoho lidí v karanténě

Zima spolu s předsedkyní Akademie věd Evou Zažímalovou informovali v pondělí předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), že akademická obec je připravena poskytnout na podzim své kapacity pro testování stejně, jako to udělala na jaře. Šlo by o tisíce testů denně.

Hygienici už teď varují před případným podzimním a zimním souběhem chřipky a koronaviru nového typu, které mají podobné příznaky. Bez testů nebude možné rozlišit, kdo má chřipku a kdo covid, a v karanténě by mohlo skončit velké množství lidí.

Prymula: V karanténě může na podzim být až 10 procent populace

Koronavirus

Zatímco vakcínu proti covidu vědci teprve vyvíjejí, vakcíny proti chřipce jsou každoročně k dispozici. Česko jich má od výrobců přislíbeno asi o 70 000 dávek víc než loni, kdy jich bylo 800 000.

Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly by se mělo proti chřipce nechat očkovat asi 75 procent lidí z rizikových skupin, zejména seniorů nebo chronicky nemocných. Reálně se nechává navzdory tomu, že mají vakcínu hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, očkovat jen asi 30 procent seniorů. Více očkovat proti chřipce plánuje velká část zemí postižených novým typem koronaviru.

Od začátku epidemie se v Česku nakazilo novým koronavirem přes 20 012 lidí. V neděli přibylo 121 potvrzených případů nákazy. Na koronavirus dosud v Česku zemřelo 397 lidí. Většina nakažených má mírný průběh nemoci. V nemocnici je 104 lidí, stav 26 z nich je vážný.

Reklama

Výběr článků

Načítám