Hlavní obsah

Unie proplatí Česku 77 milionů za repatriační lety pro Čechy i další Evropany

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská unie proplatí České republice 77 milionů korun za repatriační lety, díky nimž se během března a dubna vraceli do vlasti vedle Čechů i občané dalších členských států. Lety, které celkem přišly na 111 milionů korun, využilo 5082 Čechů, 934 Evropanů a 68 občanů dalších zemí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

O rozhodnutí Evropské komise o proplacení tří čtvrtin nákladů v pátek informovalo ministerstvo zahraničních věcí (MZV).

„Pro MZV to byla náročná operace, kterou doprovázelo rovněž vysílání repatriačních autobusů a non-stop hotlinka MZV, na které se střídalo i 20 pracovníků v každé směně,“ popsal náměstek ministra Martin Smolek.

Ministr Tomáš Petříček (ČSSD) nečekal, že se podaří získat maximální možný příspěvek. „Oceňuji snahu Evropské unie finančně se podílet na repatriacích více než šesti tisíc občanů EU, pro které jsme naše letadla vyslali. Šlo o unikátní projekt a příspěvek EU je důkazem evropské solidarity,” uvedl ministr.

Repatriace Čechů skončila. Návrat pěti tisíc krajanů stál 100 milionů

Koronavirus

Letů bylo vysláno celkem 13 - byly zdarma s výjimkou těch z Austrálie, Nového Zélandu a Bali, na něž si repatriovaní přispěli částkou kolem 18 tisíc korun.

Na repatriační lety přispěli také občané Korejské republiky, kterým pomohly lety MZV ČR s návratem ze Sydney a Prahy do Soulu, a část cestujících z Indonésie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám