Hlavní obsah

Uklízela načerno, udali ji, přišla o všechno. Matku tří dětí zachránili čtenáři Práva a Novinek

Právo, Stáňa Seďová

Příběh Simony, která kvůli tomu, že uklízela načerno a kdosi ji nahlásil na úřad práce, přišla o veškeré dávky, a tak přes tři měsíce neměla za co koupit svým třem dětem jídlo a z čeho zaplatit nájem, uveřejnil deník Právo v sobotu. Ještě týž den večer se v sídle Sdružení na ochranu ohrožených dětí (SOOD), které poskytovalo rodině potravinovou pomoc, objevil manželský pár s dvaceti tisíci v ruce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Během dvou dnů nasbírali soucitní čtenáři tolik, že je rodina zachráněna. Děti nemusí do ústavu, zůstanou s matkou, v bytě, za který v pondělí zaplatila nájem.

Jednu z prvních reakcí na článek uveřejnila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Příběh paní Simony se mě jako matky hluboce dotkl. Samozřejmě nad její životní situací nehodlám mávnout rukou. Své chyby lituje. Celou věc nechám prošetřit. Rodina musí zůstat spolu,“ napsala na svůj facebookový profil Jana Maláčová.

Od pondělního rána pak skutečně pátrala s úřadem práce, zda vše proběhlo, jak mělo. Proběhlo. Ale přece jen jsou ještě další možnosti pomoci.

Matka tří dětí z Prahy uklízela načerno. Ona skončí na ulici, děti v ústavu

Domácí

„Podrobnosti prozrazovat nemohu, snad jen, že úřad práce dávky neodejmul, pouze přerušil, než paní Simona doloží potřebné doklady. Nyní ji bude znovu kontaktovat. Můžeme nabídnout ještě mimořádnou okamžitou pomoc. Jediná podmínka je, že paní Simona musí s úřadem práce spolupracovat,“ sdělila redakci Práva Maláčová.

Reagují další

Pár hodin po uveřejnění článku reagoval i exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s nabídkou pomoci pro rodinu. Se zájmem pomoci zrealizovat systémovou změnu, aby se samoživitelky nedostávaly do takových situací, se přihlásil i poslanec Petr Pávek (STAN). Do redakce i do e-mailové schránky sdružení přišly desítky vzkazů a nabídek pomoci.

„V sobotu v šest hodin večer přijeli dva mladí manželé s malým chlapečkem do Koaly (bývalý Klokánek, pozn. red.) ve Kbelích a přinesli 20 tisíc korun v hotovosti, které jsem hned v neděli paní Simoně předala. Přes sto tisíc přišlo od společnosti Stratox Enterprises, s. r. o. Od více než dvaceti dárců přišlo na náš účet pod heslem paní Simona 202 200 korun,“ sdělila redakci Marie Vodičková, ředitelka SOOD.

Zbylé peníze pro další potřebné

Příběh paní Simony a jejích dětí není v Česku zdaleka ojedinělý.

„V podobně tíživé situaci je u nás bohužel víc rodin s dětmi, které pak končí v ústavech. Byli bychom proto šťastni, kdybychom ty dary, které paní Simona už potřebovat nebude, mohli použít pro tyto jiné děti a jejich rodiče. V tuto chvíli jsme s paní Simonou domluvené, že 150 tisíc jí vyplatíme do června. Ve středu jí předám 50 tisíc korun, stejnou částku v únoru a zbytek v březnu. Od června by pak měla opět nárok na dávky. Ale říkala, že si chce najít uklízení na dobu, kterou bude i s péčí o děti zvládat, a na systémové dávky nespoléhat,“ popsala Vodičková.

Lezla po čtyřech, vydávala skřeky. Vše jen hrála kvůli sociálce

Krimi

Simona se dosud trápí výčitkami. „Byla to obrovská chyba. Načerno jsem uklízela tři měsíce, za sedm tisíc korun. A málem tím přišla o všechno. Nikdy už nechci dopustit, abych se ocitla v takové situaci a ohrozila tím děti. To, co se za poslední tři dny stalo, je neuvěřitelné. Vůbec by mě nenapadlo, že by se něco takového mohlo přihodit nám. Taková laskavost od úplně cizích lidí. Vážím si toho a musím to dokázat těm, kteří darovali, dětem, sobě,“ slibuje si dojatá matka tří dětí (12, 10 a 9 let). Zároveň se svěřila redakci, kam vedly její kroky po převzetí prvního finančního daru.

„Hned jak jsem si vyzvedla první finanční dar u paní Vodičkové, které budu do smrti vděčná, šla jsem koupit jídlo. Dětem jsem to vyprávěla. Měly samozřejmě ohromnou radost. Dnes ráno (v pondělí, pozn. red.) jsem už byla na poště a zaplatila nájem a elektřinu,“ řekla paní Simona.

Zbylé peníze by ráda šéfka sdružení věnovala na pomoc rodinám v podobné situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám