Hlavní obsah

Matka tří dětí z Prahy uklízela načerno. Ona skončí na ulici, děti v ústavu

Právo, Stáňa Seďová

Paní Simona (31) si přišla ve čtvrtek večer do Sdružení na ochranu ohrožených dětí (SOOD) v centru Prahy pro jídlo. V tuto dobu totiž do sdružení vozí a poté rozdávají potravinovou pomoc. Od listopadu je matka se svými třemi dětmi úplně bez prostředků. Uklízela totiž načerno, pracovní úřad se to dozvěděl a pozastavil jí veškeré dávky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Za tuto chybu může draze zaplatit. Děti stát svěří do ústavu, ona skončí na ulici.

„Jsem v naprosto zoufalé situaci, protože od listopadu mám zastavené všechny dávky sociální podpory, příspěvek na živobytí, přídavky na děti i příspěvek na bydlení. A to z toho důvodu, že jsem si načerno přivydělávala úklidem a pobírala jsem za to tři měsíce sedm tisíc korun,“ přiznává svou obrovskou chybu paní Simona.

„Mám tři děti (ve věku 12, 10 a 9 let, pozn. red.), z toho ten nejmladší trpí zdravotními problémy, měl by mít dietní stravu, ale na tu nemám peníze. Teď nemám na žádnou stravu. Ani na nájem bytu. Kdybych nedostala bezúročnou půjčku, příspěvek a potravinovou pomoc od Sdružení na ochranu ohrožených dětí (SOOD) a peníze jsem nepoužila na náklady na byt za listopad a prosinec, tak by nás vystěhovali,“ děkovala zoufalá matka Marii Vodičkové, která sdružení vede.

Někdo ji udal

Za situaci, ve které se ocitla, může to, že uklízela bez podepsané dohody, a přitom byla vedena na úřadu práce, kam tuto skutečnost kdosi nahlásil. „Když se prokáže, že uchazeč skutečně načerno pracoval, vyřadí ho ÚP ČR v souladu s platnou legislativou z evidence. Jestliže dotyčný pobíral podporu v nezaměstnanosti, přestane mu ji ÚP ČR vyplácet,“ potvrdila postup Úřadu práce ČR jeho mluvčí Kateřina Beránková.

Na opakované prosby a žádosti o radu, jak situaci napravit, poradila úřednice paní Simoně, aby uzavřela dohodu o provedení práce (DPP) a po odpracovaných hodinách to přišla prokázat.

„Jestliže klient uzavře DPP, musí z této dohody dokládat příjem a potvrzení o tom, že odpracoval v rozhodném období (za měsíc předcházející aktuálnímu kalendářnímu měsíci, pozn. red.) 20 hodin,“ doplnila Beránková.

Paní Simona uposlechla a v lednu přišla s potvrzením o DPP a odpracovaných hodinách za úřednicí znovu. Ta ji však odmítla zařadit zpět mezi příjemce dávky a žádá po ní dokument potvrzující dalších 20 hodin odpracovaných v lednu. I když toto potvrzení získá co nejrychleji, celý proces to posune o další měsíc.

„Ale já musím urychleně uhradit náklady na byt za leden, to dělá přes 12 tisíc. Teď už nemám ani na školní pomůcky. Otec dětí na ně neplatí, je bezdomovec. Snaží se mi pomoct rodiče, ale ti mají sami málo,“ propadá panice Simona.

Z dětí bezdomovci

Podle Marie Vodičkové, která se v pomoci dětem a matkám angažuje mnoho let, je nešťastné, že se takový prohřešek neřeší spíše v trestněprávní rovině.

„Jestliže někdo zatají příjem, ať se to řeší trestně, což by v tomto případě zřejmě skončilo podmínkou a postupným přijatelným splácením dávek, na které nebyl nárok. Ale ne hmotnou likvidací celé rodiny, kdy nejen přijde o bydlení, ale i o všechny prostředky na obživu. Mají se ty děti půl roku živit nějakými odpadky a žít mezi bezdomovci?“ ptá se Vodičková.

„Myslím, že slabší povahy by mohly pomýšlet na sebevraždu, možná i rozšířenou. Je neuvěřitelné, že stát nechá zcela bez prostředků matku se třemi dětmi a nezajímá se o to, zda a co budou děti jíst a kde budou bydlet. Tento případ není ojedinělý,“ řekla Právu ředitelka SOOD.

„Přitom se třemi školními dětmi se skutečně dlouhodobě těžko vyžívá z životního minima a lze lidsky pochopit snahu matky něco si přivydělat a přilepšit dětem, o které se podle našich poznatků stará dobře,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám