Hlavní obsah

Ubytovací zařízení mohou dostat kompenzace až 400 korun na pokoj a den

Provozovatelé ubytovacích zařízení by mohli dostat kompenzace za 72 dnů, kdy museli mít z rozhodnutí kabinetu zavřeno. Za jeden pokoj by to mohlo být 100 až 400 korun. Podmínkou získání dotace je ovšem to, že se provozovatel vzdá dalších případných nároků na náhradu škody a udrží alespoň dalších šest měsíců podnikatelskou činnost. O návrhu ministerstva pro místní rozvoj by měla jednat vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Uprostřed ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Článek

U žádostí bude zohledněna sezonnost ubytovacího provozu, v případě léčebných lázní budou mít na příspěvek nárok jen nestátní zařízení. Ze státního rozpočtu by měly být na program vydány zhruba čtyři miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který vláda projedná.

Hotely, motely, botely a další zařízení se třemi až pěti hvězdami budou mít za období od 14. března do 24. května nárok na nejvyšší příspěvek, 400 korun. Ubytování s jednou a dvěma hvězdami budou moci žádat o 300 korun na pokoj, penziony obdrží 200 korun. Kempy, chatové osady či turistické ubytovny budou mít nárok na dotaci 100 korun na pokoj. Kempy mohou žádat jen o příspěvek na ubytovací objekty, jako jsou budovy s pokoji či chatky.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

O dotaci nebudou moci žádat provozovatelé ubytování, kteří neměli v předchozích dvou letech ve stejném období otevřeno. Pokud bylo zařízení otevřeno částečně, získají příspěvek v poměrné výši. Podmínka se nevztahuje na ubytovací zařízení otevřená po 1. červnu loňského roku. Ta budou mít nárok na podporu v plné výši.

Na COVID ubytování se bude vztahovat, stejně jako na další programy státní podpory v souvislosti s pandemií, dočasný rámec Evropské komise. Podnikatelé tak nesmějí z těchto programů čerpat vyšší podporu než 800 000 eur. Program COVID ubytování bude spuštěn až poté, co získá notifikaci Evropské komise. Tento program nebude možné čerpat zároveň s kompenzačním bonusem. Pokud již žadatel bonus dostal, příspěvek mu bude o vyplacenou částku zkrácen.

Nejvyšší soud chce učit, jak řešit žaloby kvůli koronaviru

Krimi

Do programu se budou moci přihlásit pouze provozovatelé, kteří neměli do konce loňského roku finanční potíže a ke 14. březnu neměli nedoplatky na zdravotním pojištění nebo ve vztahu k veřejnému rozpočtu.

Hotely a penziony v Praze podle aktuálního průzkumu Asociace hotelů a restaurací ČR v létě čekají obsazenost mezi 10 a 20 procenty. V krajích si slibují 40- až 50procentní naplnění kapacit. Na září a říjen mají hoteliéři v hlavním městě i regionech shodný předpoklad obsazenosti, mezi 20 a 30 procenty.

Cestovní ruch každý rok do veřejných rozpočtů odvádí více než 125 miliard korun. Podle agentury CzechTourism tvoří cestovní ruch tři procenta z hrubého domácího produktu ČR. Letos se počítá s propadem cestovního ruchu o více než polovinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám