Hlavní obsah

U maršála Koněva se protestovalo, policie zadržela jednoho aktivistu

Novinky, zpe, ren
Praha
Aktualizováno

U sochy maršála Ivana Koněva v pražských Dejvicích se v pondělí odpoledne konala protestní akce proti zakrytí památníku. Podle odhadů jedné z přítomných policistek se sešly asi tři stovky protestujících s komunistickými symboly. Koněv je podle nich symbol osvobození Československa a Praha 6 ho zakrytím zneuctila. Po skončení oficiální akce aktivista Jiří Černohorský na sochu vylezl a opět strhl plachtu. Policie ho zadržela.

Aktivista sundává plachtu ze sochy KoněvaVideo: ČTK

 
Článek

Mezi přítomnými se sešli i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, hradní mluvčí Jiří Ovčáček, či zástupci KSČM a SPD. Přišla ale i skupina podporující rozhodnutí Prahy 6 sochu zahalit. Policie obě skupiny musela od sebe oddělit. Aktivistu Černohorského, který plachtu ze sochy sundal poprvé už v pátek, odvezla policie. Demonstranti se snažili bránit odjezdu policejního vozu.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivista sundává plachtu ze sochy KoněvaVideo: Novinky

„Myslím, že každý, kdo má možnost přijít, by měl přijít. Je to součást vlasteneckého postoje. Nejde tolik o toho Koněva, ale jde o symbol a o osvobození Československa. Třicet let to nikomu nevadilo a najednou se národu začnou brát symboly,” řekl v krátkém rozhovoru Novinkám poslanec Foldyna. V proslovu dodal, že se nejedná o setkání žádných extrémistů.

Jaroslav Foldyna u sochy maršála KoněvaVideo: Novinky

Mezi přítomnými jsou i poslanec za SPD Jiří Konza, nezařazený poslanec Lubomír Volný nebo bývalý místopředseda KSČM Josef Skála či senátor Jaroslav Doubrava (také KSČM).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Protestní akce proti zakrytí sochy maršála Ivana Koněva

Ovčáček: Nenechte se odradit

Vystoupil i mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Moje účast zde byla s posvěcením pana prezidenta,” vypíchnul Ovčáček.

Jiří Ovčáček na demonstraci u sochy maršála KoněvaVideo: Novinky

„Máme různé názory, ale jedna věc nás spojuje. Odmítáme přepisování historie,” uvedl Ovčáček.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), který rozhodl o zakrytí sochy podle něj šíří do společnosti nenávist. „Nenechte se odradit tím, že vás budou urážet, nálepkovat a označovat za ruské troly,” vzkázal protestujícím. Ti položili k soše, která je stále za lešením, květiny.

Foto: TOP 09

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09)

Chvíli poté, co začali řečníci mluvit, dorazily další desítky protestujících. Ti se však zastávají starosty Koláře, v rukou měli vlajky NATO. Přinesli si i transparent s nápisem "jelita národa", na kterém jsou fotografie prezidenta Zemana, předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, premiéra Andreje Babiše, předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Dvě skupinky se dostaly do potyčky, musely je od sebe odtrhávat policisté.

Protest organizuje strana Česká Suverenita. Vadí jí zakrytí sochy, ke kterému v pátek přistoupila radnice Prahy 6, údajně kvůli snaze ochránit pomník před vandaly, kteří sochu posprejovali.

Pomník je delší dobu předmětem sporu s Ruskou federací. Praha 6, která v pondělí večer začala odstraňovat plot kolem pomníku, navrhuje jeho přesun na nedalekou zahradu ruského zastupitelského úřadu. O dalším osudu pomníku má jednat 12. září.

Sochu maršála Koněva zakryla plachtaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Socha sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva budí mezi lidmi emoce. Koněv se sice podílel na osvobození Prahy za druhé světové války. Svou roli však ale sehrál i při rozdrcení protestů v Maďarsku v roce 1956 či při výstavbě berlínské zdi.

Foto: Novinky

Přisuzuje se mu také podíl na zpravodajské činnosti před invazí vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, což ruské zdroje odmítají.

Praha 6 se v minulosti rozhodla vysvětlujícími tabulkami připomenout maršálovu minulost, jež byla také motivem pro vandaly, kteří pomník pokreslili.

Výběr článků

Načítám