Hlavní obsah

Třicátníci ode dneška mohou na přeočkování

V pondělí se zkracuje interval pro podání posilující dávky očkování proti covidu u lidí starších 30 let na pět měsíců. Dosud byla věková hranice nastavena na 45 let. Mladší měli nárok na pře­očkování po půl roce.

Foto: Zinken Paul, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ke třetí dávce se lidé mohou buď registrovat, nebo využít některého z očkovacích center, kde se vakcína podává bez registrace.

Vláda si od větší dostupnosti vakcíny slibuje větší ochranu obyvatel v době, kdy se v evropských státech rychle šíří nová varianta koronaviru (omikron).  Dříve očkovaní jednodávkovou vakcínou Janssen mají nárok na přeočkování už po dvou měsících. Výrazně je to doporučeno zejména starším a rizikovým skupinám.

Prozatím platí, že starším 18 let by se mohl interval pro přeočkování zkrátit kolem poloviny ledna. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) připustil, že by k tomu mohlo dojít kvůli omikronu rychleji.

Nový virus je podle dosavadních informací mnohem nakažlivější a rychleji se projevují příznaky. Zatím se však zdá, že nezpůsobuje tak vážný průběh jako delta. Naznačují to například data z Velké Británie.

Další čísla z Británie: Riziko hospitalizace s omikronem je o polovinu nižší

Evropa

Někteří výrobci vakcín však už dříve uvedli, že dvě dávky nemusí poskytovat dostatečnou ochranu před těžkým průběhem nemoci. Proto je kladen důraz na přeočkování. K tomu se dosud v Česku rozhodlo 2,1 milionu obyvatel. Podávali je i na Štědrý den (405 dávek) a Boží hod (13 dávek). Ukončené očkování má 6,6 milionu obyvatel.

Od středy čtyři u stolu

Od neděle platí i nová proti­epidemická pravidla. Na kulturní a jiné akce může až 1000 sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na maximálně 100 osob. Ve středu se ale podmínky znovu změní. Na přechodné novoroční období zavádí vláda přísnější opatření, aby se omezily kontakty.

Od 29. prosince do 2. ledna se veřejných a soukromých akcí nebude moci účastnit více než 50 lidí bez místa k sezení. Jde zejména o silvestrovské oslavy a večírky. U stolu v restauraci se sníží povolený počet lidí ze šesti na čtyři, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Vstup do restaurace nebo na akce je nyní až na výjimky povolen těm, kteří mají dokončené očkování nebo covid v posledním půlroce prodělali. Provozovatelé to musí kontrolovat pomocí aplikace na čtení QR kódů.

Zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti sobotní půlnocí skončil. Stejně tak omezení provozní doby podniků do 22. hodiny nebo zákaz vánočních trhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám