Hlavní obsah

Třetí dávku doporučují odborníci zdravotníkům a lidem nad 65 let

Právo, špf

Aplikaci třetí dávky je vhodná pro pacienty po transplantacích orgánů, s oslabenou imunitou, některé chronicky nemocné nebo třeba pro seniory starší 65 let a pracovníky v domovech seniorů. Shodly se na tom čtyři odborné společnosti. Mezi nimi například Česká vakcinologická společnost nebo Společnost infekčního lékařství.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Toto je jeden ze střípků pro rozhodování ministerstva zdravotnictví,“ řekl šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Finální stanovisko má zaznít nejpozději příští týden. I třetí dávka bude podle Vojtěcha dobrovolná, stejně jako ty předchozí.

Ministerstvo čeká i na vyjádření Evropské lékové agentury (EMA). Někteří odborníci upozorňují, že dokud výrobce nepožádá o schválení či doplnění třetí dávky, bude její aplikace na zodpovědnost lékaře.

Na druhou dávku nedorazilo asi půl procenta očkovaných. Někteří zemřeli

Domácí

Podle odborných společností by se měla třetí dávka týkat lidí s imunitními problémy. Účinnost očkování je u nich podle vakcinologů asi 59 až 72 procent oproti více než devadesáti procentům u zdravé populace. Třetí dávku doporučují také například těm, kteří se léčí s rakovinou, osobám s pokročilým nebo neléčeným HIV či vybraným skupinám na biologické léčbě. Ohroženi nakažlivější variantou delta, která v Česku převažuje z 95 procent, jsou i lidé po transplantaci orgánů, zejména ti starší.

„Ve všech těchto případech je nutné pacientům vysvětlit, že riziko očkování je u nich pravděpodobně nižší než riziko těžkého průběhu covidu-19, i když adekvátní data o tvorbě dárcovsky specifických protilátek nebo výskytu rejekcí (nepřijetí transplantátu organismem) nejsou dosud k dispozici,“ píše v jiném doporučení Společnost pro orgánové transplantace. I tady zaznívá, že studií a dat je zatím pomálu.

Lékaři doporučují třetí dávku očkování proti covidu pro lidi po transplantaci

Domácí

S odstupem osmi až 12 měsíců od druhé dávky doporučují odborníci podat posilovací třetí dávku i zranitelným skupinám, jako jsou senioři starší 65 let, pracovníci a klienti v sociálních zařízeních, zdravotníci nebo chronicky nemocní s rizikem těžkého průběhu covidu. Přeočkování by mělo být jednou dávkou mRNA vakcíny, což je aktuálně látka od Pfizeru nebo Moderny. A to i těm, kteří dříve dostali preparát od jiných výrobců – třeba od AstraZeneky nebo jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám