Hlavní obsah

Na druhou dávku nedorazilo asi půl procenta očkovaných. Někteří zemřeli

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Na druhou dávku očkování proti covidu-19 nedorazilo doposud přes 28 tisíc Čechů, kteří byli očkováni první dávkou. To odpovídá zhruba 0,5 procenta z celkového počtu naočkovaných. Dalších zhruba 5,5 tisíce lidí si muselo druhý termín odložit kvůli nákaze. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), která mají Novinky k dispozici.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Stát spustil očkování proti koronaviru vloni 27. prosince. Od té doby se vyočkovalo téměř 5,7 milionu prvních dávek. Ukončené očkování má zatím 5,4 milionu lidí. Podle dat ÚZIS to odpovídá téměř 68procentní proočkovanosti české populace.

Existují ale lidé, kteří se nechali očkovat první dávkou, na druhou již ale z různých důvodů nedorazili. Podle dat ÚZIS validovaných k 5. srpnu se v určeném termínu nedostavilo na druhou dávku 28 054 lidí a přesný důvod u nich není zatím znám.

Zájem Čechů o očkování rychle klesá

Domácí

Překážkou pro tyto osoby mohla být například nemoc, mohli ale také dát přednost dlouho plánované dovolené či jiným osobním záležitostem.

Ještě na konci června totiž stát neumožňoval z jiných než zdravotních důvodů posunout termín druhé dávky a někteří lidé si tak byli nuceni vybrat.

Zasáhly také zdravotní problémy či smrt

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška lidé na termíny v drtivé většině chodí. „Data ukazují na vysokou míru odpovědnosti očkovaných a na dobrý systém organizace očkování. Z center jdou zprávy, že lidé chodí tak, jak mají,” řekl Novinkám.

Dalších zhruba 5,5 tisíc lidí nemohlo v určeném termínu dostat druhou dávku, protože se v mezidobí od první dávky nakazili a prodělali covid-19. Podle Duška k nákaze došlo „velmi krátce po první dávce, kdy ještě nemohli být chráněni”.

Přibližně 1250 lidí pak nemohlo dokončit očkování kvůli vážnému onemocnění nebo úmrtí před termínem.

Očkovaná je zatím čtvrtina dětí 12 až 15 let

Domácí

„Přibližně 62 procent očkovaných, kteří nedostali druhou dávku z velmi vážných zdravotních důvodů nebo kvůli úmrtí, byli lidé starší 80 let. Taktéž senioři nad 65 let tvoří padesátiprocentní podíl ve skupině, kdy není známý důvod neabsolvování druhé dávky,” přiblížil šéf zdravotnických statistiků.

„I zde však lze předpokládat velký vliv zdravotních problémů nebo i úmrtí, která ale stále nejsou dohlášena,” dodal. V krajích je podle Duška podíl lidí, kteří nedorazili na druhou dávku, podobný.

Nejvíce proočkovaní jsou sedmdesátníci

V Česku se očkuje dvoudávkovými vakcínami Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Dále pak jednodávkovou vakcínou od společnosti Johnson.

Nejvíce proočkovanou skupinou populace jsou v současnosti senioři, konkrétně skupiny 70 až 79 let, kde má kompletně ukončené očkování 82 procent sedmdesátníků.

Provozovatelé často bezinfekčnost hostů nekontrolují

Domácí

Dalších zhruba 10 procent má alespoň první dávku, nemoc prodělalo nebo mají termín či registraci očkování.

Naopak nejmenší proočkovanost, když nepočítáme děti od 12 do 15 let, je ve skupině mladých lidí ve věku 16 až 29 let. Ukončené očkování má 27,6 procent.

Dalších 32 procent je rozočkováno, ve lhůtě po prodělání nebo čekají na vakcinaci. Tato věková skupina se ovšem mohla k očkování přihlásit až jako téměř poslední.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám