Hlavní obsah

Přidat 3000 státním zaměstnancům? Schillerová se chce poradit s Babišem

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

Vláda v pondělí neprojednala návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na plošné navýšení platů všech státních zaměstnanců o 3000 korun. O návrhu ale budou vládní strany ještě jednat.

Přidat 3000 státním zaměstnancům? Schillerová se chce poradit s BabišemVideo: ČTK

 
Článek

„Nebavili jsme se o tom, bude to řešeno na separátním jednání,“ oznámila na tiskové konferenci po jednání vlády Maláčová.

„Nejdřív o tom budu jednat s premiérem (Andrejem Babišem, ANO – pozn. red.), pak se budeme domlouvat na půdorysu koalice,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Maláčová chce přidat státním zaměstnancům plošně 3000 korun

Domácí

Ministryně Maláčová v neděli uvedla, že by se mohlo státním zaměstnanců plošně přidat. „Chceme jít cestou 3000 všem státním zaměstnancům, nikoliv procentuálně,” představila svůj plán na valorizaci platů státních zaměstnanců v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi. Státní rozpočet by to přišlo na 20 miliard.

TK po jednání vlády 13.9.2021Video: ČTK

Dřívější důchody pro náročné profese? Neutrální stanovisko 

Kabinet naopak jednal o tom, aby lidé v náročných profesích mohli odejít dříve do důchodu, a to bez penalizace. „Za každých deset odpracovaných roků půjdou o rok dříve do důchodu,“ představila návrh ČSSD Maláčová.

Vláda k němu dala neutrální stanovisko.  „Není zřejmé, kterých odchodů do důchodů se to týká,“ vytkla návrhu šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Sociální demokraté v pondělí označili předpis za jednu z priorit, které chtějí ještě do voleb prosadit v Poslanecké sněmovně.

Letní a zimní čas zůstane 

Kabinet v pondělí schválil nařízení, které stanovuje data pro přechod na letní čas a zpět v příštích pěti letech. Letní čas bude stejně jako dosud začínat vždy poslední březnovou neděli a trvat do poslední neděle v říjnu.

Změny času měly v EU skončit původně v roce 2019, členské státy se ale na jednotném čase nedohodly. Následující termín zrušení časového střídání byl letos.

Zimní a letní čas se budou v Česku střídat dál jako dosud

Domácí

Tématem bylo i navýšení odměn pracovníků hygienických služeb, změnu také kabinet přijal. Výrazně víc budou mít hygienici v klíčových pozicích a zvýší se zvláštní příplatky.

Vláda na odměny uvolní 125 milionů korun, další dva miliony půjdou na odměny do Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Podle takzvané systemizace bylo letos na začátku roku v hygienických stanicích zhruba 2000 míst ve státní službě a dalších 300 běžných míst.

Výběr článků

Načítám