Hlavní obsah

Maláčová chce přidat státním zaměstnancům plošně 3000 korun

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce vyjednat plošné navýšení platů všech státních zaměstnanců o 3000 korun. Státní rozpočet by to přišlo na 20 miliard, rozhodnout o tom bude muset vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

„Chceme jít pevnou částkou, aby se zajistilo, že lidé peníze dostanou. Nesouhlasím s tím, že by se mělo přidávat jen některým. Chceme jít cestou 3000 všem státním zaměstnancům, nikoliv procentuálně,” představila svůj plán na valorizaci platů státních zaměstnanců Maláčová v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Průměrný důchod bude 16 280 korun

Ekonomika

Podle ní by to pomohlo zejména nízkopříjmovým zaměstnancům, jako jsou například uklízečky či kuchařky.

Navýšení platů by podle Maláčové vyšlo státní rozpočet na 20 miliard korun. Zhruba třetina by se podle ní prý do státní kasy vrátila ve formě odvodů.

O valorizaci platů státních zaměstnanců bude kabinet v dohledné době jednat. Není tak zatím jasné, jestli se záměr Maláčové naplní. Dohoda, že o tom vláda bude jednat, ale prý je. Poslední verze státního rozpočtu na příští rok, který má mít předpokládaný schodek necelých 377 miliard, s tímto konkrétním postupem nepočítá.

Nejnovější volební průzkum: ANO jasně první

Parlamentní volby

Poslankyně a místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, která byla dalším z hostů pořadu, má obavy, že by se plánované navýšení nemuselo dotknout zdravotníků a sociálních pracovníků a mohly by se krátit odměny.

„V budoucnu to budeme muset zaplatit my všichni. Plošným přidáváním ohrožujeme důvěru lidí ve stát. Není také jisté, že to dopadne tak, jak je slibováno,” řekla také Richterová.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby státní zaměstnanci dostali plošně přidáno 3000 korun?
Ano
34,4 %
Ne
65,6 %
Celkem hlasovalo 31046 čtenářů.

Reklama

Související články

Průměrný důchod bude 16 280 korun

Průměrný starobní důchod vzroste od ledna na 16 280 korun. Ve čtvrtek to upřesnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poté, co Právu...

Poslanec za ANO podal stížnost na Maláčovou

Kontrolní akce Férová práce zaměřená na dodržování zákoníku práce, jíž se účastnila i ministryně Jana Maláčová (ČSSD) a její poradce Matěj Stropnický, byla...

Výběr článků

Načítám