Hlavní obsah

Tisková konference ministra zdravotnictví Arenbergera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) představí aktuální vývoj šíření epidemie onemocnění covid-19. Věnovat by se měl také pravidlům pro rozvolňování v oblasti kultury. Tiskovou konferenci naplánovanou na 13. hodinu nabízejí Novinky živě.

TK ministra zdravotnictví Petra Arenbergera 16.4.2021Video: ČTK

 
Článek

Čísla v koronavirových statistikách postupně nadále klesají. Za čtvrtek přibylo 3238 nově nakažených, což je o více než dva tisíce méně, než tomu bylo minulý čtvrtek. Zároveň je to nejmenší denní přírůstek ve všední den od 5. října.

Počet hospitalizovaných s covidem klesl pod 5000

Domácí

Opět pokleslo i reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí může nakazit jeden pozitivní člověk. V pátek kleslo na hodnotu 0,84. Ještě ve středu se číslo R pohybovalo nad hodnotou čísla jedna, což mohlo značit zrychlování šíření epidemie. Krátkodobý nárůst čísla R ovšem vznikl pouze způsobem jeho výpočtu, do něhož se promítly příliš nevypovídající hodnoty z Velikonoc.

Jak to bude s kulturou?

Ministr by měl taktéž představit pravidla a časový horizont pro rozvolňování kulturních akcí. Jeho resort například přislíbil udělit výjimku iniciativě Cesta ze tmy, která ke konci dubna uspořádá sérií koncertů za účasti diváků v pražské Lucerně. Podmínkou bude, že všichni přítomní absolvují PCR test, který bude negativní.

Mezi dalšími tématy, kterým se chce ministr věnovat, je také očkování, kontroly karanténních opatření a testování ve školách.

Ve čtvrtek se podalo 68 tisíc dávek vakcín proti koronaviru, což je nejvíce od startu očkování loni v prosinci. V tuzemsku se očkuje vakcínami od společností Pfizer/BioNTech, Moderny a AstraZeneky. V dubnu měly dorazit také dodávky od americké společnosti Johnson and Johnson, ale společnost poté, co americké zdravotní úřady upozornily na jednotky případů výskytu krevních sraženin, pozastavila dodávky do Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám