Hlavní obsah

Rakušan nemá pocit, že Ukrajina potřebuje české bojovníky. Navzdory Zelenského výzvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda podle prvního vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) aktuálně neuvažuje nad změnou legislativy, aby se mohli čeští občané zapojit do války na Ukrajině. Rakušan navíc po jednání s ukrajinským velvyslancem v Česku nemá dojem, že by to aktuálně napadená země potřebovala. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom v pátek vyzval obyvatele evropských zemí s bojovými zkušenostmi, aby se aktivně zapojili do obrany Ukrajiny.

TK po jednání krizového štábu 28.2.2022Video: ČTK

 
Článek

„Zatím o ničem takovém na vládě neuvažujeme. Myslím si, že takové ústavní změny se nemají činit pod vlivem rychlých událostí, protože takový zákon by umožnil našim občanům bojovat nejen v ukrajinské armádě, ale v budoucnu i v jakékoliv jiné,” prohlásil po pondělním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) ministr vnitra Rakušan.

Češi bojující za Ukrajinu? Zeman není proti

Domácí

Reagoval tak na dotaz, zda vláda zvažuje nějaké kroky, které by umožnily českým občanům se po boku Ukrajinců zapojit do bojů. Za nepovolené narukování do zahraniční armády a zapojení se do bojů hrozí podle trestního zákoníku až pětileté vězení.

Zelenského výzva a Rakušanův pocit

„Pokud v Evropě máte bojové zkušenosti a nechcete se dívat na nerozhodnost politiků, můžete přijet do naší země a společně s námi bránit Evropu,” vyzval v pátek Zelenskyj. Ukrajina se od čtvrtečního rána brání invazi ruských ozbrojených sil.

„Ani po rozhovorech s ukrajinským velvyslancem jsem neměl pocit, že to je to, co teď Ukrajina potřebuje,” řekl Rakušan k případnému zapojení českých občanů přímo do bojů na Ukrajině.

Dánsko či Lotyšsko svým občanům už bojovat povolilo. V Česku to může individuálně povolit prezident republiky Miloš Zeman po dohodě s resorty obrany a zahraničí. Zeman v pondělí uvedl, že by se k takovým žádostem stavěl příznivě.

Dánsko je první evropskou zemí, která dobrovolníkům umožňuje válčit na Ukrajině

Evropa

K případné vlně migrantů z válkou zasažené Ukrajiny Rakušan uvedl, že Česká republika zatím má připravené kapacity pro pět tisíc lidí, zatím je jich zaplněno několik stovek. Velká část příchozích Ukrajinců si ubytování řeší po své ose.

Ministr upozornil, že nově příchozí mají povinnost do tří dnů se nahlásit na cizinecké policii. Pro zjednodušení situace se v nejbližších dnech zřídí ve všech krajích tzv. hotspoty, které budou sloužit k rychlé a jednoduché registraci cizinců v Česku a zároveň tam dojde k jakési bezpečnostní kontrole, aby stát měl rámcový přehled o příchozích.

„Zřídili jsme v rekordně rychlém čase Národní asistenční centrum pro pomoc Ukrajině, což bude orgán, když odteď bude fungovat 24 hodin denně, sedm dní v z týdnu. Vzniknou i krajská asistenční centra pomoci Ukrajině, vzniknou ve všech krajích. Ta by měla řešit ubytování, logistiku, humanitární pomoc,” uvedl ministr.

Z Ukrajiny už kvůli ruské invazi prchlo nejméně 368 tisíc lidí, uvedl v neděli Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Z Ukrajiny už do okolních zemí uprchlo 368 tisíc lidí

Válka na Ukrajině

Ukrajinci prchají prakticky do všech sousedních zemí, nejvíce – přes 150 tisíc – jich překročilo hranice do Polska. Desetitisíce lidí míří rovněž do Maďarska, Rumunska, Moldavska nebo na Slovensko.

Vnitro současně řeší také koordinaci humanitární pomoci na Ukrajinu. Připravuje elektronický systém, do kterého budou mít přístup samosprávy a stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám