Hlavní obsah

Termínů bude týdně maximálně 10 000, vzkázal ministr zaregistrovaným seniorům

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mají po spuštění rezervačního systému pro nejstarší občany nad 80 let věku termín očkování tři tisíce z nich. Podle ministra by termínů mohlo být v dalších týdnech několik tisíc za týden, možná i 10 000.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

Senioři nad 80 let patří mezi nejrizikovější skupiny s nejvyšší prioritou očkování.  Počet lidí v této věkové kategorii, kteří nezískají očkování v rámci vakcinace v sociálních zařízeních, je podle strategie zhruba 440 000.

Ministrova slova o 10 000 očkovacích termínech týdně tak působí poněkud poddimenzovaně. Pokud by se chtěli nechat naočkovat úplně všichni, trvalo by to teoreticky téměř rok. Už v únoru chce přitom ministerstvo spustit registraci pro všechny.

Je to špatně. Očkování kritizuje i Babiš, vlastní pochybení odmítá

Koronavirus

Doposud se podle vyjádření ministra registrovalo k očkování 78 000 seniorů a každou minutu jich přibývá 100. Zhruba 75 000 jich momentálně čeká na termín. Podle Blatného by ještě v pátek měly přibýt další termíny.

Týdně by se do ČR mělo dostat zhruba 70 000 vakcín, většina z nich je ale potřeba pro zdravotníky a seniory v nemocnicích a ústavech sociální péče. Od neděle začne i očkování druhou dávkou.

Fakt, že termín si mohlo zarezervovat jen 3000 lidí, je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dán právě tím, že většina dávek vakcín je stále určena k očkování v nemocnicích a domovech pro seniory, tedy mimo rezervační systém.

Reklama

Výběr článků

Načítám