Hlavní obsah

Termínů bude týdně maximálně 10 000, vzkázal ministr zaregistrovaným seniorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mají po spuštění rezervačního systému pro nejstarší občany nad 80 let věku termín očkování tři tisíce z nich. Podle ministra by termínů mohlo být v dalších týdnech několik tisíc za týden, možná i 10 000.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

Senioři nad 80 let patří mezi nejrizikovější skupiny s nejvyšší prioritou očkování.  Počet lidí v této věkové kategorii, kteří nezískají očkování v rámci vakcinace v sociálních zařízeních, je podle strategie zhruba 440 000.

Ministrova slova o 10 000 očkovacích termínech týdně tak působí poněkud poddimenzovaně. Pokud by se chtěli nechat naočkovat úplně všichni, trvalo by to teoreticky téměř rok. Už v únoru chce přitom ministerstvo spustit registraci pro všechny.

Je to špatně. Očkování kritizuje i Babiš, vlastní pochybení odmítá

Koronavirus

Doposud se podle vyjádření ministra registrovalo k očkování 78 000 seniorů a každou minutu jich přibývá 100. Zhruba 75 000 jich momentálně čeká na termín. Podle Blatného by ještě v pátek měly přibýt další termíny.

Týdně by se do ČR mělo dostat zhruba 70 000 vakcín, většina z nich je ale potřeba pro zdravotníky a seniory v nemocnicích a ústavech sociální péče. Od neděle začne i očkování druhou dávkou.

Fakt, že termín si mohlo zarezervovat jen 3000 lidí, je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dán právě tím, že většina dávek vakcín je stále určena k očkování v nemocnicích a domovech pro seniory, tedy mimo rezervační systém.

Reklama

Výběr článků

Načítám