Hlavní obsah

Tchaj-wan vyšle do Česka delegaci. Kvůli investicím

Právo, znk

Tchaj-pej vyšle příští měsíc do Česka, na Slovensko a do Litvy delegaci, která zde probere možnosti prohloubení vzájemné ekonomické spolupráce. Šedesátičlenný tým zahrnující zástupce vlády a firem v oblasti IT, strojírenství či automobilového průmyslu povede Kung Ming-hsin, šéf Národní rozvojové rady, hlavního ekonomického poradního orgánu exekutivy.

Foto: Profimedia.cz

Šéf tchajwanské Národní rozvojové rady Kung Ming-hsin.

Článek

Podle tchajwanského ministerstva zahraničí by se měla setkat s představiteli místních vlád a podnikateli a prodiskutovat možnosti investic a užší ekonomické spolupráce.

„Naše vztahy se zeměmi střední a východní Evropy se v posledních letech neustále prohlubují,“ poznamenal Remus Čchen z evropské sekce ministerstva v deníku The South China Morning Post.

Tchaj-wan se tím snaží využít zklamání, které země střední a východní Evropy (CEEC) prožívají po nesplněných investičních slibech ze strany Číny.

Čína povolává z Litvy velvyslance kvůli tamnímu zastupitelskému úřadu Tchaj-wanu

Evropa

Například Litva v květnu opustila platformu 17+1 sdružující Čínu se státy CEEC a v létě se s Tchaj-wanem dohodla, že ostrov ve Vilniusu otevře zastupitelský úřad nesoucí jeho jméno – de facto tchajwanskou ambasádu. To je pro Peking, který Tchaj-wan považuje za svůj, nepřijatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám