Hlavní obsah

Taktika? Na to jsem vůbec nemyslela, říká Dostálová k přechytračení koalice

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opozici se v pátek podařilo přehlasovat při projednávání stavebního zákona koalici, jež má ve Sněmovně většinu. Velký podíl na tom má poslankyně ANO Klára Dostálová, která navrhla hlasování ve chvíli, kdy v sále byl jen zlomek poslanců. Dostálová odmítá, že by načasování bylo účelové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Klára Dostálová na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Na to jsem vůbec nemyslela. Spousta poslanců se zdržuje v předsálí, takže ani nemůžete odhadnout, jaké jsou počty,” reagovala Dostálová na dotaz Novinek, zda hlasování vyvolala záměrně ve chvíli, kdy v sále nebylo mnoho koaličních poslanců.

Opozice přechytračila koalici, může čekat odvetu

Domácí

Pětikoalice složená z ODS, TOP 09, KDU-ČSL, hnutí STAN a Pirátů prohrané hlasování bere podle vyjádření některých svých členů jako podraz ze strany opozice. Opozice nejprve přehlasovala koalici 81 ku 50. Po zpochybnění hlasování ze strany poslance STAN Jana Farského si koalice v druhém kole polepšila, dostatek vládních poslanců se ovšem ani tak do sálu nedostavil – a výsledek byl 83 ku 79.

Koalici to naštvalo a podle některých informací uvažuje nad odvetou – ve hře je například zrušení šestého křesla místopředsedy Sněmovny, k jehož volbě doposud nedošlo a na které si brousí zuby Karel Havlíček z ANO.

Benda: ANO nahrálo Okamurovi

Domácí

Návrh na přerušení projednávání prvního čtení stavebního zákona prý Dostálová vznesla kvůli nedostatku času na dokončení bodu. „Viděla jsem, kolik je hodin a kolik je ještě přihlášeno do diskuse lidí, takže bylo jasné, že se to dnes stejně nestihne projednat,” ozřejmila poslankyně ANO a bývalá ministryně pro místní rozvoj, která se na tvorbě stavebního zákona v uplynulém volebním období podílela.

Dostálová se na plénu k návrhu vyjadřovala více než hodinu. Na závěr svého vystoupení – to bylo okolo 13. hodiny – navrhla přerušení. Schůze Poslanecké sněmovny v pátek podle zvyklostí, pokud se nerozhodne jinak, končí ve 14 hodin. Po Dostálové bylo do rozpravy přihlášeno ještě několik dalších poslanců, tudíž by s největší pravděpodobností opravdu na hlasování o tomto bodu do konce schůze nedošlo.

Zákonodárci budou v diskusi ke stavebnímu zákonu pokračovat na schůzi 1. března. Tento termín Dostálová navrhla prý i proto, aby se norma stihla projednat ve výborech.

Byť podle Dostálové nešlo o žádné taktizování, opozice si tím možná neplánovaně ověřila způsob, jak přehlasovat koaliční strany, jež by měly mít za normálních okolností v dolní komoře pohodlnou nadpoloviční většinu 108 hlasů.

Schillerová: Mluvili jsme do zdi

Domácí

Že si za přehlasování kvůli nedostatečné docházce může koalice sama, uznává například předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný. „Je to pro nás poučení, abychom tuto chybu už neopakovali,“ řekl.

Reklama

Související články

Fiala: Naplnila se vůle občanů

Podle premiéra Petra Fialy (ODS), jehož vláda po více než třiadvacet hodin trvajícím jednání Poslanecké sněmovny získala důvěru, poslanci tímto krokem naplnili...

Schillerová: Mluvili jsme do zdi

Počítali jsme s tím, že se o důvěře bude hlasovat ještě ráno, řekla Právu předsedkyně klubu poslanců ANO Alena Schillerová.

Výběr článků

Načítám