Hlavní obsah

Systém nefunguje. Nakaženým příbuzným strážníka se hygiena ani po 10 dnech neozvala

Právo, Novinky, rav, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rodině pražského strážníka, který na webu popsal tristní zkušenost s postupem lékařů a hygieniků, se dosud nikdo neozval kvůli trasování a zjišťování kontaktů. Od kontaktování hygieny uběhlo už 10 dní. Novinkám to v úterý řekl ředitel Městské policie (MPP) Praha Eduard Šuster. Původní článek mezitím z webu MPP zmizel.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ředitel pražské městské policie Eduard Šuster

Článek

Šuster uvedl, že rodina pořád dává prostor ministerstvu zdravotnictví a Krajské hygienické stanici Středočeského kraje, aby přestaly hledat chybu jinde, a zaměřily se na to, kde systém nefunguje.

O stažení kritického článku ze stránek pražské městské policie požádal náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). „Na tom článku bychom neměnili ani čárku, ale převládl názor, že to nepatří na oficiální stránky městské policie. Pan náměstek Hlubuček nás požádal, abychom to stáhli, a my jsme tak učinili. Na pravdivosti toho tvrzení to nic nemění,“ řekl Právu Šuster.

„Jednalo se o osobní anonymní vyjádření jednoho z vedoucích představitelů Městské policie hl.m. Prahy na základě zkušenosti se středočeskou hygienickou stanicí. Uveřejnění takového osobního vyjádření považuji za nevhodné a na oficiálních kanálech městské policie nemá co dělat, proto jsem požádal pana ředitele Šustera o jeho stažení,” komentoval požadavek Hlubuček.

Článek popisující zkušenost strážníkovy rodiny s postupem lékařů a hygieny byl ze stránek pražské městské policie stažen.

Případ se začal odehrávat 11. července, kdy měl dospělý syn nejmenovaného strážníka navštívit „dnes již bohužel legendární pražský klub” (míněno Techtle Mechtle; pozn. red.). Po několika dnech začal pociťovat zdravotní obtíže, které lékaři označili za chřipku. Rodina kontaktovala hygienu už asi před deseti dny.

Rodina následně podle líčení absolvovala komerční testy, které u několika osob potvrdily nákazu covid-19. Hygiena však prý dosud některé členy rodiny kvůli vytrasování kontaktů neoslovila, což je stav, který podle Šustera trval i v úterý dopoledne.

Šéf strážníků: Hygiena po nás chtěla stáhnout příběh o nakažených

Domácí

Rodina proto odmítá pondělní vyjádření ministerstva zdravotnictví a středočeské hygienické stanice. Resort připustil že lékaři měli již při prvotním kontaktu strážníkova syna nechat otestovat a v případě pozitivního testu provést epidemiologické šetření.

„Podle všeho tak došlo ke špatnému zhodnocení zdravotního stavu dotyčného ze strany lékařů,” uvádí prohlášení ministerstva zdravotnictví a hygieny.

Ve stanovisku hygieniků pak rodina poukazuje na řadu věcných a časových rozporů v popisu případu z její strany a od hygieniků a s tím, že ti „pravděpodobně popisují zcela jiný případ”.

Je po pracovní době, odpálila hygiena strážníka s nakaženou rodinou

Koronavirus

„Útok ministerstva zdravotnictví a krajské hygienické stanice na rodinu spočívající v jejím obviňování z nezodpovědnosti, neschopnosti a neznalosti je pouze podlým útokem na jejich psychiku, pravděpodobně vedeným snahou zakrýt skutečně nefungující chyby systému,” stojí v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám