Hlavní obsah

Svrčinová nedělní jmenování Fialy v Lánech Zemanovi zatrhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pro nakažené koronavirem včetně těch bez příznaků platí pravidla izolace. Výjimky neexistují. Radiožurnálu to v pátek řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová, která to prý sdělila i zástupcům Hradu. Prezident Miloš Zeman, který byl pozitivně testován, chtěl v neděli v Lánech jmenovat do funkce premiéra Petra Fialu (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Článek

„Neumím si představit, jak by se mohla opatření při jmenování premiéra dodržet,“ řekla Radiožurnálu Svrčinová.

Fiala v reakci na to, jak jmenování prezidentem, který je v izolaci, proběhne, řekl, že neví. Uvedl pouze, že doufá, že to bude co nejdůstojnější. Představitelé Hradu ho prý informovali o tom, že právě se Svrčinovou dojednávají podmínky jmenování.

„Kancelář prezidenta pana předsedu ubezpečila, že jmenovaní proběhne v souladu s platnými nařízení,” sdělil Novinkám tiskový mluvčí ODS Václav Smolka.

Schůzka nepřichází v úvahu 

Svrčinová řekla, že sice s kancléřem Vratislavem Mynářem hovořila, ale opakovaně mu zdůraznila, že podle platného metodického pokynu se musí dodržovat minimálně 14denní izolace, kterou může ukončit jen ošetřující lékař.

Stanovisko Svrčinové později potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), podle něhož může jmenování proběhnout, ovšem pouze za předpokladu, že se Zeman s Fialou přímo nesetkají, třeba on-line.

Zeman byl v kontaktu s nakaženou zaměstnankyní prezidentské kanceláře

Domácí

Zeman měl Fialu původně jmenovat předsedou vlády v pátek v poledne. Program kvůli náhle hospitalizaci po pozitivním testu na covid zrušil. Ve čtvrtek večer se vrátil z Lán po několika hodinách po propuštění zpět do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Důvodem byl pozitivní test na koronavirus. Podle ÚVN putoval zpět kvůli preventivnímu podání monoklonálních protilátek. V nemocnici má zůstat na pozorování.

Fiala: Čas je neúprosný. Řeknu Zemanovi, že vládu potřebujeme co nejdříve

Domácí

Do Lán má být Zeman opětovně propuštěn v sobotu. Současně hradní mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že Fialu chce Zeman jmenovat v neděli v 11 hodin „za dodržení platných hygienicko-epidemiologických opatření“.

Ta jsou podle hygieničky jasná a výjimky neexistují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám