Hlavní obsah

Stehlík jde proti Smoljakovi. ODS naštvala Starosty

Právo, Oldřich Danda

Spojovat síly nebo alespoň je netříštit by chtěly opoziční pravicové strany v říjnových krajských i senátních volbách. Ale ne všude se jim to daří. Příkladem je souboj o senátorské křeslo v Praze 9. Tady chce obhajovat David Smoljak, kterého do voleb vysílá hnutí STAN. Bude mít však těžkou práci, protože ODS a lidovci se domluvili, že ve stejném okrsku podpoří kandidaturu ředitele Památníku Lidice a historika Eduarda Stehlíka.

Foto: Petr Horník, Právo

Historik Eduard Stehlík

Článek

Šéf STAN Vít Rakušan Právu řekl, že se pokoušel Smoljakovi vyjednat podporu i u jiných středopravicových stran. „ODS se ale rozhodla k naší neradosti stavět proti našemu silnému kandidátovi jiného silného kandidáta,“ dodal. Smoljak by podle něj měl mít podporu i pirátů a TOP 09.

ODS k naší neradosti postavila jiného silného kandidáta
Vít Rakušan

Stehlík Právu řekl, že netušil, že mezi opozičními stranami byla do poslední chvíle jednání o možné podpoře.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát hnutí STAN David Smoljak

„Nejsem z toho nadšený, ale nikdo dopředu nemůže říci, zda se budou voliči rozhodovat mezi mnou a panem Smoljakem,“ řekl Právu Stehlík. Věří, že bude jako historik v Senátu platný.

Padevět má ustoupit Němcové a Hamplovi

„V poslední době jsme mohli vidět, že i historické otázky hýbou politikou. A říkal jsem si, že kdyby to vyšlo, tak by můj hlas byl více slyšet,“ poznamenal Stehlík. Kandidaturu zvažoval půl roku. „Tu nabídku mi dal ještě pan senátor Kubera na konci minulého roku, kdy jsem byl v těžké situaci a nevěděl jsem, čemu se budu věnovat,“ řekl Právu Stehlík. Loni na podzim totiž ministerstvo obrany rozhodlo, že Stehlík skončí v pozici ředitele odboru pro válečné veterány.

Kuberova nástupce zvolí v rouškách, sundávat se budou jen na pokyn člena komise

Domácí

Středopravicoví kandidáti se střetnou i v obvodu Prahy 1. Proti senátoru Václavu Hamplovi, který kandidoval za KDU-ČSL a Stranu zelených, vyrazí do boje poslankyně ODS Miroslava Němcová. To se zase nelíbí lidovcům. „V Praze se to nepodařilo doladit. Ze strany občanských demokratů není příliš šťastné postavit proti senátoru Hamplovi paní poslankyni Němcovou,“ řekl Právu šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

V Praze 1 měl za STAN kandidovat spisovatel Jiří Padevět, ale hnutí podle Rakušana chce navrhnout Padevětovi, aby se stáhl. „Podle nás by to bylo rozumné, abychom netříštili síly. Ale rozhodnutí je na panu Padevětovi,“ dodal Rakušan.

Část senátorů už ČSSD netáhne, láká je nezávislost

Domácí

Proti Hamplovi a Němcové nasadí piráti zastupitele Prahy 2 Roberta Veverku, který se zasazuje o legalizaci konopí.

Zajímavý bude i souboj v Praze 5 a 13, tam bude obhajovat senátor Václav Láska. Podpoří ho piráti, KDU-ČSL, zelení a Liberálně ekologická strana. O křeslo ho chce připravit šéf Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík (ČSSD) s podporou ANO. Proti němu chce TOP 09 nasadit bývalého senátora a velvyslance Michaela Žantovského, šéfa Knihovny Václava Havla.

Reklama

Výběr článků

Načítám