Hlavní obsah

Stát trestá rodiče, zlobí se lidovci a podávají ústavní stížnost kvůli rodičovskému příspěvku

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Způsob, jakým vláda navýšila rodičovský příspěvek, je podle KDU-ČSL diskriminační. Lidovci proto připravili ústavní stížnost. Chtějí, aby 80 tisíc korun dostali i ti rodiče, kteří mají dítě do čtyř let, ale příspěvek už vyčerpali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Článek

„Považujeme za nepatřičné, že je vytvořena nová kategorie rodičů. Mají dítě do čtyř let, a přesto nemají nárok na navýšení rodičovského příspěvku,“ řekl na tiskové konferenci v Senátu šéf strany Marek Výborný. „Je to nespravedlnost a trestání ze strany státu,“ dodal.

„Je to šité horkou jehlou,“ přidal se senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL). Ústavní stížnost může podat skupina 17 senátorů. Klub KDU-ČSL a nezávislí mají 15 členů, lidovci hledají podporu například u ODS nebo hnutí STAN.

Senátoři z ostatních partají mohou své podpisy připojit během následujících dnů. Lidovci počítají s tím, že k Ústavnímu soudu se stížnost dostane koncem ledna. Výborný předpokládá, že by se mohlo připojit až 70 senátorů.

Je to diskriminační, tvrdí advokát

Advokát Ondřej Strava, který stížnost připravoval, uvedl, že schválená novela zákona o rodičovském příspěvku narušuje právo na pomoc státu v rodičovství. „Zasahuje do něho takovým způsobem, který je diskriminační,“ uvedl Strava.

Rodičovský příspěvek se od nového roku zvýšil asi 280 tisícům rodičů. Rodičovská vzrostla z 220 na 300 tisíc těm, kteří mají dítě do čtyř let a rodičovský příspěvek. Zhruba 70 tisíc rodin, které mají stejně staré potomky, ale příspěvek již vyčerpaly, má smůlu.

Rodičovskou pro víc lidí chce i ODS

Poslanci ODS zároveň v úterý předložili návrh zákona, který také řeší rodičovskou. „Pokud dá Ústavní soud za pravdu těm, kteří vládní zákon považují za protiústavní, bude již ve Sněmovně ležet konkrétní návrh zákona, který může okamžitě posloužit jako nosič pro potřebné změny,“ vysvětlil poslanec Jan Bauer (ODS).

Návrh ODS jednak rozšiřuje skupinu rodičů, kteří by měli dosáhnout na zvýšení rodičovského příspěvku, a současně má garantovat, že rodiče o peníze nepřijdou ani v případě, že Ústavní soud zákon nebo některou část zákona zruší.

Babiš sliboval, že 80 tisíc doplatí ze svého

Za ústavní stížnost se přimlouvají i rodiče z iniciativy Také pečujeme, kteří koncem prosince ve Sněmovně žádali premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) o systémové řešení situace.

Do Sněmovny tehdy přišly maminky s dětmi, které vládu upozorňovaly na to, že způsob, jakým se rodičovská zvyšuje, je diskriminační.

Dělám zdarma, nemám tři miliardy na doplacení rodičovské všem, vzkazuje matkám Babiš

Domácí

„Jde o to, že jsme tu dvě maminky, které mají úplně stejně staré děti, a jedna navýšení příspěvku o 80 tisíc dostane a druhá ne, nebude mít nárok, protože už má vyčerpáno,“ snažila se ministryni financí Schillerové vysvětlit maminka Lenka Máchová z nezávislé iniciativy rodičů Také pečujeme.

Premiér Babiš na to jedné z maminek slíbil, že jí 80 tisíc doplatí ze svého. Maminky poté vyzvaly premiéra, aby rodičovský příspěvek doplatil všem 70 tisícům rodin. Ten jim vzkázal, že nemá tři miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám