Hlavní obsah

Stanjura chce z rozpočtu dát 1,8 miliardy na pomoc uprchlíkům a Ukrajině

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhne při pátečním, druhém čtení státního rozpočtu na letošní rok ve Sněmovně přesun 1,8 miliardy korun na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny a na humanitární pomoc této zemi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Článek

Stanjura to oznámil na úterním jednání rozpočtového výboru s poukazem na páteční usnesení vlády, která mimo jiné spustila druhý ze čtyř stupňů připraveného plánu pomoci ukrajinským uprchlíkům. Nyní počítá se zajištěním pomoci pro 5000 lidí.

Státní rozpočet byl na konci února ve schodku 45 miliard

Ekonomika

Podle ministra financí má jít 1,5 miliardy korun ministerstvu vnitra na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Dalších 300 milionů korun si mají rozdělit ministerstva vnitra a zahraničí na humanitární pomoc Ukrajině. Peníze chce ministr financí brát z vládní rozpočtové rezervy.

Aktuálně se Česko nachází v rozpočtovém provizoriu, vláda jej chce ukončit nejpozději do konce března. První čtení přepracovaného státního rozpočtu proběhlo v polovině února, kdy poslanci schválili základní parametry finančního rámce.

Návrh státního rozpočtu na letošní rok, který připravila vláda Petra Fialy (ODS), počítá se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než předpokládal ve svém návrhu předešlý kabinet Andreje Babiše (ANO). Rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a s výdaji 1893,2 miliardy a vychází z toho, že růst ekonomiky zrychlí letos na 3,1 procenta z loňských 2,9 procenta. Průměrná roční inflace by měla stoupnout na 8,5 procenta.

V pátečním, druhém čtení již zákonodárci nebudou moci měnit tyto parametry, ale pouze přesouvat finance mezi jednotlivými kapitolami.

Reklama

Související články

Stanjura: Daň z příjmu už zvyšovat nebudeme

Kritizované snížení daně z příjmu, jež předloni prosadila ODS s ANO, vláda zvyšovat nazpět nebude. Nepočítá ani se snižováním DPH např. u energií jako...

Výběr článků

Načítám