Hlavní obsah

STAN odsouhlasili jednání s Piráty o spolupráci

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Starostové a nezávislí ve čtvrtek večer odhlasovali, že začnou jednat o koalici s Pirátskou stranou pro sněmovní volby v roce 2021. I místopředseda hnutí Petr Gazdík už během dne potvrdil, že hlasování podpoří. Jeho podmínku vyjasnit si otázku společné komunikace se podařilo vyřešit ještě na polední schůzce mezi oběma subjekty. Původně chtěl navrhnout odklad rozhodnutí kvůli krachu koaličních jednání na Zlínsku na 22. října.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík (vlevo) s předsedou STAN Vítem Rakušanem

Článek

Piráti budou spolupráci se Starosty oficiálně řešit až v polovině října.

„S vedením Pirátů se dnes podařilo dohodnout na komunikaci do budoucna, aby nevznikaly problémy, jakým byl ten včerejší s koalicí ve Zlínském kraji. Nebudu tedy navrhovat odložení hlasování o spolupráci STAN a Pirátů pro volby 2021,” uvedl Gazdík na Twitteru.

„Nemám nic proti spolupráci s Piráty. Akorát ve Zlínském kraji udělali podraz takového kalibru, že si chci s nimi vyjasnit, jakým způsobem bude probíhat naše komunikace ve ‚velké‘ politice. Jestliže se nedá spolehnout na komunikaci mezi vedením Pirátů a jejich krajskými organizacemi, tak je věc ve Zlínském kraji malichernost,“ řekl Novinkám před jednáním.

Pro mě je cíl, aby na celostátní úrovni skončila politika, kterou reprezentuje pan Andrej Babiš, mnohem vyšší než nějaké šrámy ze Zlínského kraje.

Gazdík narážel na situaci, kdy zlínští Piráti zástupcům STAN při povolebním jednání z jeho pohledu lhali a nakonec se přiklonili k variantě koalice s vítězným ANO, ODS a ČSSD. Nabídka přitom měla původně přijít i STAN, ale místní buňka ji kvůli domluvě s Piráty odmítla.

Porážka Babiše jako hlavní cíl

Zdůrazňoval přitom, že pokud by komunikace mezi oběma partajemi nefungovala, tak by mohl brzy nastat problém při dojednávání zásadnějších věcí před volbami do Poslanecké sněmovny.

Naštvaný Gazdík chce odložit hlasování o spolupráci s Piráty

Krajské volby

Odmítl však, že by nynější rozpor mohl vytvoření koalice úplně zmařit. „Pro mě je cíl, aby na celostátní úrovni skončila politika, kterou reprezentuje pan Andrej Babiš, mnohem vyšší než nějaké šrámy ze Zlínského kraje,“ podotkl.

Na situaci se podle něj navíc dívají podobně i jeho „starostovští“ kolegové. Nebojí se tak, že by nynější rozkol zbytek STAN vystrašil a chtěl z předvolební spolupráce vycouvat.

A jak dále uvedl, na odpoledním celorepublikovém výboru STAN by spolustraníky následně sám rád vyzval, aby pro společnou kandidátku hlasovali. „Je to jedna z mála cest, jak změnit na celostátní úrovni to, co nás trápí,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám