Hlavní obsah

Jdete na koncert nebo na fotbal? Bezinfekčnost bude už na vstupence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další posun k normálu. Při návštěvě divadla, koncertu, fotbalu či hokeje nebude nutné na místě předkládat doklad o bezinfekčnosti, pokud tyto údaje poskytnou lidé pořadateli předem. Umožnit to má propojení prodeje vstupenek s aplikací Tečka.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Dosud je to tak, že divák musí při vstupu ukázat vstupenku se jménem a pak vytáhnout doklad o bezinfekčnosti na papíře nebo v mobilu. Teď to bude jednodušší.

Nový mechanismus začne fungovat od pondělí a v pilotní fázi ho podle informací Práva vyzkouší například Dejvické divadlo nebo fotbalový klub SK Slavia Praha.

„Ve frontě už po vás nebudou chtít žádnou Tečku, papíry na načtení kódu ani nic podobného. Pořadatel bude mít informaci, že tento majitel vstupenky dopředu prokázal, že je bezinfekční a nemusí už nic ukazovat,“ přiblížil mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka.

Certifikáty v Tečce zmodraly

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s NAKIT se zatím dohodlo na testovacím provozu s Ticketportalem, přes který nabízí vstupenky k prodeji řada divadel, festivalů, hudebníků nebo sportovních klubů.

Momentálně platí, že každý, kdo by chtěl vyrazit za kulturou nebo na hromadné akce, se musí u vstupu prokázat platným negativním testem na covid, dokladem o prodělané nemoci či ukončeném očkování. Bez toho na akci nikdo nesmí.

Divadlo: Ulehčí nám

„Je to zjednodušení toho, co i tak musíme dělat. Vzhledem k velikosti našeho divadla to není tak, že bychom bez toho nemohli fungovat, ale očekáváme, že to výrazně zjednoduší kontrolu,“ přiblížil vedoucí marketingu a produkce Dejvického divadla Milan Chrdle s tím, že jejich kapacita je 130 diváků.

Poprvé vyzkouší nový způsob kontroly v pondělí. Nepředpokládá se však, že rychlejší kontrolu hned všichni využijí.

„Budeme muset některé lidi kontrolovat, ale nebude jich tolik, což nám určitě ulehčí práci,“ dodal Chrdle. Díky tomu podle něj bude potřeba i o něco méně personálu.

Z tisíců stovky, plošné očkování se chýlí ke konci

Domácí

„Pokud bude jedno skenování místo dvou, tak je to vždycky ulehčení, zvlášť když jde o hromadné akce pro tisíce lidí nebo festivaly,“ zhodnotil Jakub Nový, předseda České obce hudební, která zastřešuje několik kulturních organizací.

„Když to bude funkční a pro všechny, tak si myslím, že o to budou mít pořadatelé zájem,“ věří Nový.

Počítá se s tím, že propojení aplikace bude dostupné pro další zájemce, třeba i z řad zaměstnavatelů a dalších sektorů.

Aplikaci Tečka si ke včerejšku stáhlo 2,99 milionu uživatelů. Spřízněnou čTečku, která slouží pořadatelům k ověření platnosti certifikátů, pak 759 tisíc zájemců.

Výhoda pro očkované

Největší přínos má novinka pro očkované. Ti se totiž zatím nemusí obávat, že by jim těsně před konáním akce vypršela platnost certifikátu, tedy pokud jde o událost relativně blízkou.

Stejně tak lidé, co prodělali covid a ještě jim neuplynulo 180 dnů ochrany.

Prokázat mohou bezinfekčnost hned při nákupu vstupenky, čímž se informace dostane i k pořadateli, a kromě nasazeného respirátoru a držení odstupu se už na akci nemusí o nic dalšího starat.

Kubek: Umírat budou neočkovaní

Domácí

Horší je to s těmi, kteří potřebují test. Antigenní je stále možné uplatnit po tři dny, PCR až sedm dnů. I tady je ale možnost odbavit se předem.

Způsob je prakticky stejný jako u očkovaných, jen je potřeba propojit certifikát se vstupenkou až ve chvíli, kdy svítí v aplikaci negativní výsledek testu.

„Tečka odešle, co tam v tuto chvíli má. Propojení budete muset udělat ve chvíli, kdy jste už pro tu akci bezinfekční,“ doplnil Trnka.

Jak to udělat? Pomocí kódu na konci vstupenky

Na zakoupené vstupence je ve spodní části QR kód s instrukcemi. Jde ale o to, otevřít si v mobilu aplikaci Tečka, přes ozubené kolečko se v pravé horní části zobrazí možnost „Čtečka QR kódu sdílení“ a načíst mobilem zmíněný kód.

Na mobilu následně vyskočí upozornění s výzvou k odsouhlasení, že mohou být osobní data poskytnuta třetí osobě, tedy pořadateli akce. „Souhlas je možné kdykoliv vzít zpět,“ poznamenal Trnka.

Alternativou by měla být možnost odsouhlasit propojení Tečky již při nákupu vstupenky. Následovat by mělo přesměrování na aplikaci, kde je znovu třeba sdílení dat potvrdit.

Naočkuje-li se 75 procent dospělých, Vojtěch ubere roušky

Koronavirus

Díky tomu by měli mít pořadatelé aspoň částečně přehled o tom, kolik účastníků je očkovaných a kolik má test. Klíčové je to zejména u velkých akcí nad 3000 účastníků.

Ministerstvo totiž vyžaduje, aby při překročení tohoto limitu byla polovina lidí očkovaná nebo po covidu, zbytku stačí test.

Podle zástupců kultury je tento požadavek nesmyslný a hlavně nesplnitelný. Nemohou předem vědět, kolik lidí přijde s testem a kolik bude očkovaných.

„Vstupenky jsou prodané třeba od června a my mu teď řekneme: Ty jsi už přes povolenou kapacitu? To asi ne,“ poznamenal Jakub Nový, předseda České obce hudební.

Doložení bezinfekčnosti předem není povinné

Doložení bezinfekčnosti předem může být snazší, ale není povinné. Někteří nechtějí sdílet osobní informace předem a musí je doložit na místě.

Pořadatelé nejčastěji zkontrolují zmíněný kód. U papírových certifikátů, které nemají kód, musí zvolit jiný postup a kontrolovat datum vystavení.

Bez QR kódů jsou často potvrzení k antigenním testům, která jsou vystavená hned na místě. To je případ i pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Učitelé, zdravotníci ani pracovníci z domovů seniorů se postojem k očkování netají

Koronavirus

„Důvod je ten, že QR kódy přiřazuje jen systém na ocko.uzis.cz. Když vystavíme lidem certifikát na místě, tak je to potvrzení od VFN, že jsou negativní. Pokud chtějí mít QR kód, musí jít na portál ocko.uzis,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Do tohoto systému musí zadat výsledek testu všechny laboratoře. Lidé si tak mohou certifikát po přihlášení kdykoliv stáhnout a případně i vytisknout.

Anketa

Komplikují vám nastavená hygienická pravidla vstup na sport či kulturu?
Ano, často
37 %
Občas se to stane
4,7 %
Nijak zvlášť to nepociťuji
58,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9109 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám