Hlavní obsah

Kubek: Umírat budou neočkovaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní vlna přijde, počet hospitalizací a vážných případů bude podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka záležet na množství lidí z více než půlmilionové skupiny starších 60 let, kteří prozatím nejsou naočkováni. Umírat budou zejména lidé bez vakcíny na covid-19. V neděli to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Milan Kubek

Článek

„Co je strašně důležité, a co rozhodne, je to, že ve věku 60+ nebylo 530 tisíc lidí očkováno. To je kritická skupina, která rozhodne o tom, jak se budou naplňovat počty hospitalizovaných a počty vážných případů,“ řekl Kubek.

„Běžte se očkovat, než si vás covid najde“

Dále připustil, že ani očkování nechrání stoprocentně, vážné důsledky však podle něj eliminuje. „Pokud se ta vlna rozjede, a ona se rozjede, tak prostě umírat budou především ti neočkovaní,“ má jasno Kubek.

Smejkal: Neočkované v Česku si virus najde

Domácí

„Takže jestli mě poslouchá někdo z těch 530 tisíc lidí ve věku 60+, kteří z nejrůznějších důvodů prostě nejsou očkováni, tak já vás vyzývám: 'Běžte se naočkovat dříve, než si vás covid najde,'“ uzavřel šéf lékařů.

Dokončené očkování mělo k pátku 5,76 milionu lidí, tedy 53,8 procenta z 10,7 milionu obyvatel. Alespoň první dávku vakcíny obdrželo 5,962 milionu lidí, tedy 55,7 procenta celkové populace. Z dospělé populace nad 18 let je to 66 procent, v ČR se očkuje od 12 let věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám