Hlavní obsah

Spor v TOP 09 kvůli Ferimu pokračuje, Schwarzenberg se omlouvat nehodlá

Právo, Novinky, ada, dan, nig, ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vnitrostranický spor uvnitř TOP 09 kvůli obvinění Dominika Feriho ze sexuálního obtěžování dál eskaluje. Slova čestného předsedy Karla Schwarzenberga o tom, že kritika Feriho jsou „pokrytecké orgie”, ostře odsoudila i šéfka strany Markéta Pekarová Adamová. Schwarzenberg se ale k omluvě, ke kterého ho vyzval člen strany Ondřej Kania, nechystá.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Schwarzenberg ve čtvrtečním Právu označil mediální odezvu Feriho aféry za „pokrytecké orgie“. Řekl, že je proti násilí, ale že „kluci v jeho (Feriho) věku se už desetitisíce let snaží holky sbalit a dostat je do postele“. Kauzu spojil s předvolebním bojem a z jejího rozpoutání nepřímo obvinil Piráty.

Že chce kluk dostat holku do postele? To je normální, nebuďme pokrytci, zastal se Feriho Schwarzenberg

Domácí

Ostře reagoval na Schwarzenbergova slova Ondřej Kania, podnikatel a zřizovatel čtyř soukromých škol v ČR a na Slovensku. Jak řekl Novinkám, chce z TOP 09 vystoupit, pokud se Schwarzenberg a první místopředseda TOP 09 senátor Tomáš Czernin, který také vidí za kauzou politický boj Pirátů, neomluví. Jejich slova označil za nehorázná a amatérská.

Kania z TOP 09: Vyjádření Schwarzenberga a Czernina je nehorázné, nechci s nimi být spojován

Domácí

„Zlehčovat takto závažné obvinění, že je takové chování normální, nebo že za tím nařčením stojí piráti, to mi připadá nehorázné. Relativizovat takové věci mi osobně vadí,“ prohlásil Kania, který přiznal, že do TOP 09 vstoupil právě kvůli Schwarzenbergovi.

Senátor Czernin se následně za své vyjádření v pátek omluvil.

Nechtěl jsem zlehčovat činy, jichž se měl Feri dopustit. Czernin se za svá slova omluvil

Domácí

Omluva netřeba

Čestný předseda strany ale k omluvě nevidí důvod, protože si nemyslí, že by situaci zlehčoval. „Nebyl jsem u toho, takže to nemohu rozsoudit. Samozřejmě jestli těm děvčatům bylo ublíženo, tak je to vážná věc. Ale přišlo mi to jako pokrytecké pobouření,“ řekl ve čtvrtek Právu. Dodal, že se mu hlavně nelíbila ta okamžitá vlna odsouzení.

„V evangeliu se píše, že když chtěli kamenovat cizoložnou ženu, tak přišel Ježíš a zeptal se: Kdo je bez viny, ať hodí kamenem. A všichni se raději ztratili. Ježíš té ženě pak řekl, běž domů a už nehřeš,“ podotkl.

Jeho vyjádření ale kritizují i další, generačně spíše mladší členové strany, včetně předsedkyně Markéty Pekarové Adamové. „Opravdu si nemyslím, že se lze takto vyjadřovat. Mám naopak snahu celou dobu se k tomu vyjadřovat jasně a korektně i vůči těm údajným obětem, protože je třeba na ně takto pohlížet,“ řekla Právu ve čtvrtek.

Dominik Feri vystoupil z TOP 09

Domácí

Také šéf pražské TOP 09 a bývalý předseda Jiří Pospíšil považuje informace o Feriho chování za závažné. „Rozhodně nechci znevažovat možné oběti komentáři typu, proč to říkají zrovna teď, nebo že se blíží volby,“ řekl Respektu.

Šéf lidovců Marian Jurečka Právu sdělil, že se Schwarzenbergem nesouhlasí: „Jakékoli násilné jednání vůči ženě, dítěti, starému člověku nebo muži do naší kulturní společnosti nepatří. Není to možné ničím bagatelizovat ani relativizovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám