Hlavní obsah

Nechtěl jsem zlehčovat činy, jichž se měl Feri dopustit. Czernin se za svá slova omluvil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátor TOP 09 Tomáš Czernin se omluvil za své vyjádření, v němž uvedl, že je zvláštní, že se kauza kolem Dominika Feriho (TOP 09) vynořila před volbami. „Neměl jsem v úmyslu žádným způsobem zlehčovat činy, jichž se měl dopustit,” napsal v pátek na Facebook. Feri v posledních dnech čelí nařčení ze sexuálního obtěžování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Czernin (TOP 09)

Článek

„Je mi upřímně líto, jestli se má slova z úterního rozhovoru někoho dotkla. Má chyba, za niž se omlouvám všem, kdo kdy byli v situaci oběti sexuálního násilí, je, že jsem neuvážil traumata, která s sebou podobný prožitek přináší,” napsal na sociální síť.

V rozhovoru pro Seznam zprávy, který vyšel ve středu, označil kauzu kolem Feriho za předvolební boj. „Je to celé zvláštní, děvčata určitě, pokud k něčemu takovému došlo, měla jít hned na policii. Je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami,“ prohlásil.

„Jako muž své generace jsem projevil příliš málo empatie a konstatoval, že trestný čin, tento stejně jako jakýkoli jiný, má být neprodleně oznámen policii. Jsem hluboce přesvědčen, že každý trestný čin musí být rychle a spravedlivě potrestán,” tvrdí nyní. Věří také, že policie celou věc vyšetří.

Ke kauze se vyjádřil podobně také zakladatel strany TOP 09 Karel Schwarzenberg.  „Přijde mi, že za tím jsou Piráti. Je to pár měsíců před volbami a Dominik Feri byl jejich největší konkurent. To mi přijde podezřelé,“ podotkl Schwarzenberg.

Že chce kluk dostat holku do postele? To je normální, nebuďme pokrytci, zastal se Feriho Schwarzenberg

Domácí

Schwarzenberg k omluvě nevidí důvod 

Čestný předseda strany ale k omluvě na rozdíl od Czernina zatím nevidí důvod, protože si nemyslí, že by situaci zlehčoval. „Nebyl jsem u toho, takže to nemohu rozsoudit. Samozřejmě jestli těm děvčatům bylo ublíženo, tak je to vážná věc. Ale přišlo mi to jako pokrytecké pobouření,“ řekl ve čtvrtek Právu. Dodal, že se mu hlavně nelíbila ta okamžitá vlna odsouzení.

Oba pak k omluvě v rozhovoru pro Novinky vyzval podnikatel a člen TOP 09 Ondřej Kania.

Kania z TOP 09: Vyjádření Schwarzenberga a Czernina je nehorázné, nechci s nimi být spojován

Domácí

Feri čelí v posledních dnech nařčení, že v minulosti na domácích večírcích nutil ženy k sexu, i když to odmítly. Ve středu přišel Deník N s A2larm se svědectvím dívek, které jeho chování popsaly.

Feri obvinění ze sexuálního násilí odmítl, omluvil se ale za nevhodné chování vůči ženám. Následně se vzdal poslaneckého mandátu a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. V pátek pak také vystoupil ze strany.

Dominik Feri vystoupil z TOP 09

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám