Hlavní obsah

Společnost Novavax: Jsme v poslední fázi testování

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Novavax loni koupila výrobní závod ve středočeské Bohumili a brzy se v něm má vyrábět její anticovidová vakcína. Ta je v poslední fázi klinického testování. Schválení společnost očekává v prvním čtvrtletí. Vedení společnosti odpovědělo na otázky Práva.

Foto: Novavax CZ

Tak to vypadá v provozu, kde se vyrábí spike protein k nové vakcíně.

Článek

Vloni v květnu se součástí Novavaxu stala společnost Praha Vaccines, a. s., počítalo se od začátku s tím, že se zde bude vyrábět jedna ze složek vakcíny proti covidu-19?

Ano, když jsme výrobní závod ve středočeské Bohumili koupili, již probíhala pandemie covidu-19. Už od samotného začátku jsme tedy předpokládali, že zde budeme vakcínu vyrábět.

Manželka exprimátora Hradce se nechala přednostně naočkovat, sklízí za to kritiku

Domácí

Vysvětlíte, co přesně se v bohumilských laboratořích u Jevan vyrábí?

Námi vyvíjená a zkoumaná vakcína NVX-CoV2373 se skládá ze dvou komponent. Ta část vakcíny, která se vyrábí v závodě Novavax CZ, se nazývá antigen.

Jedná se o protein, jenž replikuje neškodnou část SARS-CoV-2 viru. Tento spike protein učí imunitní systém, aby rozpoznal virus jako vetřelce. Pokud imunitní systém později narazí na skutečnou virovou hrozbu, je už připravený spustit imunitní odpověď a zabránit chorobě.

Foto: Novavax CZ

V tomto závodě ve středočeské Bohumili se bude vyrábět spike protein do anticovidové vakcíny.

Kam produkt vyrobený u nás, tedy spike protein, následně poputuje? Kde se vakcína bude kompletovat?

Produkt vyrobený v bohumilském závodě bude neprodleně putovat do jiné lokace, pravděpodobně do Německa, k finální kompletaci. Odtud pak může být distribuován do jakékoliv země v Evropě či na světě. Další složka vakcíny, náš adjuvant Matrix-MTM (zesilovač imunitní reakce), je vyráběna v několika závodech po celém světě, přičemž většina dodávek očekávaných v Evropě bude vyrobena ve švédské Uppsale, kde sídlí další naše dceřiná firma Novavax AB.

Kolik dávek vakcíny má společnost Novavax v plánu během letošního roku celkem vyrobit?

V Novavax CZ vyrábíme protein ve velkých fermentačních nádobách, v bioreaktorech, které umožňují produkci velkého množství dávek v každém výrobním cyklu. Naše globální výrobní kapacita jsou dvě miliardy dávek ročně, jakmile bude výrobní zařízení v Bohumili v plném provozu, velkou část tohoto závazku bude dodávat právě bohumilský závod.

Ohroženým stačí jedna dávka vakcíny. Ale hlavně rychle, nabádá imunolog Thon

Domácí

Jaké možné nežádoucí účinky ukázalo testování vakcíny Novavaxu?

Dosud jsme obecně zaznamenali nepatrné vedlejší účinky, jako například únavu nebo citlivost v místě vpichu, a to průměrně méně než dva dny po podání vakcíny.

Kolik dávek očkování představuje? Je náročné na skladování, nebo vakcínu Novavaxu mohou uchovávat například i praktičtí lékaři ve svých ordinacích?

Vakcína je podávána ve dvou dávkách s rozmezím jednadvaceti dní. NVX-CoV2373 může být distribuována i uložena za normální teploty v lednici, tedy ve 2 až 8 stupních Celsia, což je u vakcín standardní metoda. Není zde třeba žádné speciální mražení či příprava vakcíny. Měla by být podávána samozřejmě zdravotníky.

V jaké fázi v tuto chvíli vakcína je? Už některé země schválily její použití?

NVX-CoV2373 je v současné době ve třech studiích v pozdním stadiu. Vakcína v rámci rozsáhlé klinické studie Fáze 3 ve Spojeném království byla plně aplikována a očekáváme, že budeme mít potřebná data k dispozici v prvním čtvrtletí roku 2021.

Další velká klinická studie Fáze 3 byla zahájena v prosinci minulého roku a probíhá ve Spojených státech a v Mexiku. Zároveň probíhá i klinická studie Fáze 2b v Jižní Africe, která je rovněž kapacitně zcela zaplněna. Výsledky očekáváme také v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Do Česka dorazila Moderna, která je na skladování méně náročná

Domácí

Bude Novavax dodávat svou vakcínu do Česka? Jaké množství je pro nás předem objednáno?

Očekáváme, že v České republice bude naše vakcína k dispozici. Jak už Evropská komise oznámila v prosinci minulého roku, v současné době vedeme závěrečná jednání o dodání 100 milionů dávek pro členské státy EU s možností zajistit další dodávku 100 milionů dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám