Hlavní obsah

Vláda hasí vzniklé problémy, prohlásil Babiš ve Sněmovně

Novinky, ČTK, Dominika Jeřábková, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v pátek posoudí žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o měsíc do 3. prosince v souvislosti s epidemií koronaviru. Očekává se, že opozice prodloužení umožní, není ale jisté, na jak dlouho. Poslanci už schválili jednorázový příspěvek pro důchodce. Jednání dolní komory, které začalo v 9 hodin, Novinky nabízejí živě.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

„Vláda potřebuje čas, hasí vzniklé problémy a pracuje na restartu ekonomiky. Česká republika ale při zapojení všech může z krize vyjít posílena,“ uvedl v pátek při jednání o nouzovém stavu premiér Andrej Babiš (ANO).

Stát podle něho stále eviduje velký počet hospitalizovaných. „Jakákoli opatření se začínají projevovat, ale až s desetidenním odstupem. Boj nemáme vyhraný, epidemie je ve zlomové fázi,“ dodal Babiš.

Změňme strach v respekt, tak můžeme získat sílu, řekl nový ministr zdravotnictví Blatný

Domácí

Nejnovější opatření ale platí zatím od středy a bez nouzového stavu by jejich platnost skončila. „Proto tu před vámi stojím a žádám o prodloužení nouzového stavu. Potřebujeme snížit reprodukční číslo R pod hodnotu 1,“ uvedl na plénu.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek však oznámil, že strana podpoří prodloužení nouzového stavu pouze o 14 dní. „Chceme, aby si Sněmovna zachovala kontrolu nad kroky vlády,“ vysvětloval.

Žádosti o měsíční prodloužení dále neplánuje vyhovět ani hnutí SPD, které podle jeho předsedy Tomia Okamury navrhne rozšířit nouzový stav pouze o dalších 10 deset dnů.

ODS a KDU-ČSL se zase shodli na prodloužení o tři týdny. Lidovci však posléze připustili, že jsou ochotni na základě proběhlé diskuze hlasovat i pro vládou navrhovaných 30 dní. „Vláda zamrzla a bohužel nevyužila letní období, abychom se na druhou vlnu připravili,” rozčiloval se poslanec KDU-ČSL a lékař Vít Kaňkovský.

Stejně tak komunisté, o jejichž podporu se vláda opírá, plánují hlasovat pro prodloužení o maximální možnou dobu. ,,Kritika vlády je často oprávněná a její tolerance ze strany KSČM je současně značně obtížná a není bezmezná,” dodal k tomu místopředseda strany Stanislav Grospič.

Prodloužení stavu nouze o 30 dní by tak nakonec jen s hlasy vládních poslanců ANO a ČSSD podpořených KSČM mělo bez problému projít.

5000 pro důchodce poslanci odklepli 

Poslanci ještě před jednáním o nouzovém stavu schválili jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši 5000 korun. Podle návrhu kabinetu mají příspěvek dostat starobní důchodci i lidé s invalidní nebo pozůstalostní penzí v prosinci. Celkové náklady se odhadují na 15 miliard korun.

Na začátku projednávání vystoupila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která požádala o podporu vládní předlohy. „Rozhořely se diskuse o tom, zda si peníze senioři zaslouží nebo ne. Solidarita v době krize je naprosto zásadní. Přes vládní programy pomáháme všem, kteří byli poškozeni,“ uvedla u řečnického pultíku.

Slova se však ujala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která podotkla, že podnikatelé o své peníze na rozdíl od důchodců přišli. „Jdeme na dluh. Takže chci podpořit hlavně to, abychom měli na důchody i v příštích letech,“ řekla opoziční politička. Jednorázový příspěvek následně přirovnala k „mejdanu na rozloučenou“ a zároveň připomněla stále chybějící důchodovou reformu.

Sněmovna nakonec návrh schválila. Částka by měla být vyplacena ještě letos.

Za porušení zákazu nočního vycházení padly i desetitisícové pokuty

Krimi

Jako další na pořadu schůze řeší poslanci nouzový stav.

Stávající nouzový stav platí od 3. října do úterý 3. listopadu. Kabinet ho chce prodloužit, protože jsou na něj navázána některá vládní krizová opatření, jejichž platnost chce kabinet udržet.

V režimu nouzového stavu může vláda na základě krizového zákona zavádět přísnější opatření včetně plošných zásahů do základních práv, pro která nestačí rozhodnutí ministra zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Rozsah omezení však musí být předem vymezen.

Nouzový stav je možné vyhlásit nejdéle na 30 dnů, s následným prodloužením musí souhlasit Poslanecká sněmovna.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května, po souhlasu dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát.

Ošetřovné bude stát vyplácet po celou dobu uzavření škol, odklepla Sněmovna

Domácí

Poslanci by v pátek také mohli z podnětu opozičních lidovců debatovat o otrávení řeky Bečvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám