Hlavní obsah

Za porušení zákazu nočního vycházení padly i desetitisícové pokuty

Právo, ČTK, Michael Polák, Denisa Doležalová
Liberec/Ostrava/Karviná
Aktualizováno

Více než 350 porušení mimořádných nařízení řešili pražští strážníci během první noci zákazu vycházení po 21. hodině. Uložili celkem 17 pokut za necelých sedm tisíc korun. Přísnější byli strážníci v Liberci, kteří uložili dvěma mužům maximální, tedy desetitisícové pokuty. Nachytaných hříšníků bylo v celém kraji celkem 11. Na severovýchodě republiky byli lidé disciplinovanější, policie v Ostravě řešila celkem osm přestupků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie v Praze kontrolovala dodržování nočního zákazu vycházeníVideo: Reuters

 
Článek

Strážníci v Praze za prvních 24 hodin od zavedení zákazu nočního vycházení zjistili 45 případů jeho porušení. Údaj zahrnuje i přestupky za shlukování více než dvou lidí. ČTK to ve čtvrtek sdělila mluvčí Městské policie hlavního města Prahy Irena Seifertová. Zákaz vycházení mezi 21.00 a 5.00 začal platit v celé zemi od středy.

Městská policie nasazuje denně podle Seifertové do výkonu služby maximální možný počet strážníků, kteří se vedle kontroly mimořádných opatření věnují i dalším činnostem. Nově zavedená opatření týkající se nočního zákazu pohybu venku řeší stejně jako všechna platná opatření při běžné službě. Reaguje rovněž na oznámení na tísňové lince. „Prioritou pro nás i nadále zůstávají kontroly prostředků městské hromadné dopravy a souvisejících prostor,“ doplnila Seifertová.

Změňme strach v respekt, tak můžeme získat sílu, řekl nový ministr zdravotnictví Blatný

Domácí

Ve středu strážníci zjistili celkem 354 porušení mimořádných protikoronavirových opatření, ať už jde o zákaz vycházení, shlukování lidí, pití alkoholu na veřejnosti či třeba nošení roušek. Za tato porušení uložili 17 pokut za 6600 korun, 15 porušení oznámili správnímu orgánu. V ostatních případech stačila domluva.

V Liberci dvakrát za 10 tisíc

Desetitisícovou pokutu vyměřili policisté například čtyřiadvacetiletému mladíkovi, který se před desátou večer proháněl na koloběžce v centru Liberce kolem terminálu MHD ve Fügnerově ulici.

„Mladík navíc neměl roušku a na otázku policistů, zda ví o tom, že porušuje epidemiologická nařízení, odpověděl, že to ví, ale že je mu to jedno,“ popsala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Podle ní se ve všech 11 případech porušení zákazu dopustili muži. „Nejmladšímu z nich bylo 23, nejstaršímu 52, ale převážně se jednalo o muže ve věku od 23 do 39 roků,“ upřesnila mluvčí.

Začal platit zákaz vycházení. Ven můžete jen kvůli práci, zdraví nebo psovi

Domácí

Podle ní policisté kromě dvou desetitisícových pokut uložili jednomu muži také pokutu 5000 korun a osmi přestupcům pokutu ve výši 500 korun. Osm z 11 hříšníků bylo přichyceno na Liberecku, tři na Jablonecku.

V Turnově nikde nikdo

Zákaz vycházení kontrolovali na řadě míst také městští policisté, ti ale museli řešit minimum případů. Například ve dvanáctitisícovém Turnově byly v noci na čtvrtek ulice úplně vylidněné. „Jen kolem půlnoci jsme zaznamenali jednoho muže, který venčil psa. Jinak nikde nikdo. Lidé vzali nové nařízení vážně a zodpovědně,“ popsal prostřednictvím mluvčí turnovské radnice velitel zdejších strážníků Luboš Trucka.

V Novém Boru na Českolipsku narazili strážníci na jednoho muže krátce po 21. hodině. „To jsme ale řešili domluvou. Muž už byl stejně na cestě domů a svůj návrat urychlil,“ vzkázali také strážníci městské policie v Novém Boru.

Na Ostravsku byl relativní klid

Několik desítek lidí zkontrolovali v noci ze středy na čtvrtek strážníci v Ostravě. Zjistili pět porušení zákazu nočního vycházení.

„Dva případy jsme vyřešili domluvou. Šlo o to, že lidé si nevšimli, že už zákaz vycházení platí, bylo pár minut po 21. hodině. Ty další tři případy se ale staly až po půlnoci,“ sdělil Právu mluvčí ostravské městské policie Jindřich Machů. Dodal, že zde už padly dvě pokuty a jeden případ byl oznámen správnímu orgánu. Šlo o opilého bezdomovce.

Něco muselo zabrat. Reprodukční číslo kleslo na 1,1

Domácí

Machů uvedl, že zákaz nočního vycházení se vztahuje i na lidi bez přístřeší a strážníci k nim přistupují jako k jakémukoliv jinému člověku. „Mají možnost si v Ostravě zajistit na noc azyl v místních zařízeních. Problém je, že někteří mají problém s alkoholem, a tudíž nesplňují podmínky pro pobyt v těchto sociálních zařízeních,“ upozornil Machů.

Podle ostravského mluvčího Petra Havránka má město Ostrava dostatek míst pro osoby bez domova. „Kapacita je dostačující, k dispozici je zhruba 750 míst, navíc v rámci zimního programu přibude dalších 90 míst. Bohužel mnozí bezdomovci nemají o nabízené služby zájem. I přesto město řeší do budoucna další kapacity s Armádou spásy a Charitou Ostrava,“ upřesnil Havránek.

Potvrzení zrychlí kontrolu

Strážníci v Karviné v noci ze středy na čtvrtek řešili v noci tři porušení zákazu volného pohybu osob. Všichni hříšníci dostali pokutu ve výši tisíc korun. Například v Opavě či v Krnově ale žádné porušení policie nezaznamenala. Všichni lidé buď venčili psa, či šli do práce či se z ní vraceli. Strážníci upozornili, že nejjednodušší je mít pro tyto případy u sebe potvrzení od zaměstnavatele. Urychlí to kontrolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám