Hlavní obsah

Poslanci schválili rozpočet na rok 2021

Novinky, Klára Beranová, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v pátek schválili rozpočet na rok 2021. Menšinová vláda ANO a ČSSD našla nakonec podporu u komunistů poté, co vyhověla jejich požadavku na přesun 10 miliard korun určených pro resort obrany. Novinky jednání sledovaly on-line.

Živě: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, páteční on-line skončil. Děkujeme za pozornost. 

13:01 - Sněmovna vyslovila souhlas s návrhem rozpočtu na rok 2021. Počítá se schodkem 320 miliard korun.  

ANO a ČSSD vyhověly komunistům. Rozpočet na rok 2021 prošel Sněmovnou

Domácí

12:40 - Opozice tepe vládu na plénu dál. Lidoveckému poslanci Janu Bartoškovi vadí hlavně fakt, že kabinet ustoupil KSČM. „Dám tady vládnou komunisti a vy jste jim to umožnili,“ řekl.

12:35 - Kritice šéfů dvou vládních stran Babiše a Hamáčka se postavila poslankyně ODS Jana Černochová. „To, co od vás zaznělo, je nehorázné. Vyprošuji si, abyste si bral do pusy ODS,“ prohlásila ve svém projevu.

Babišův perný den v Sněmovně: Po KSČM mu začala zlobit i ČSSD

Domácí

12:24 - Poslankyně Starostů a nezávislých před závěrečným stanoviskem uvedla, že klub STAN návrh nepodpoří. „Návrh rozpočtu, který předložila vláda, je od počátku zcela špatně nastavený. Jeho struktura navíc nereflektuje potřeby 21. století. Vláda pravděpodobně nechápe ekonomické důsledky svého počínání. Je jasné, že lze rozpočet označil za vylhaný,“ řekla.

12:17 - Ve stejném duchu následně vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO).

12:11 -  „Situace není jednoduchá. Každý z nás by uvítal, kdyby bylo rozhodnutí snazší,“ sdělil ve Sněmovně ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Proti kritice pravicové opozice se postavil tím, že dřívější pravicové vlády do resortu obrany dávaly méně peněz než ty levicové.

12:02 -  K rozpočtu se kriticky na plénu vyjádřil i lidovec Jan Bartošek. „Rozpočet tak, jak je představen, je lživý. Vláda říká, že si chce půjčit 320 miliard korun. V případě, kdy bude ale schválen daňový balíček, zvýší se schodek až o dalších 100 miliard korun. Rozpočet také nepočítá například s kompenzacemi pro podnikatele v případě třetí vlny,“ prohlásil.

Babiš u Filipa opět nepochodil

Domácí

11:52 - Kritice se vzápětí bránil šéf komunistů Vojtěch Filip. „Pro mě je život a zdraví občanů nejvyšší hodnota. Proto jsme na tom tak trvali. Není to nic, co by poškozovalo Českou republiku v zahraničí či co by zamezilo splnění mezinárodních závazků. Je-li dnes armáda bojeschopná, co udělá nebojeschopnou armádu prvního ledna. To, že nezaplatíme zálohu za dodávku, která bude realizovaná v roce 2024? Nedělejte si ze mě legraci,“ hájil škrt v resortu obrany poslanec.

11:37 - Na plénu před finálním hlasováním vystupují opoziční poslanci. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zkritizovala škrt v resortu obrany. Upozornila na to, že při řešení koronavirové krize pomáhala právě armáda, a to třeba při trasování. „Měli byste se stydět. Za toto hlasování se omlouvám armádě,“ prohlásila.

Spolkli by ropuchu. Opozice se vysmívá ČSSD za ústupek komunistům

Domácí

11:36 - Poslanci se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy, na řadě je hlasování o návrhu jako celku.

11:02 - Komunisté budou pro návrh rozpočtu jako celek podle předsedy Vojtěcha Filipa hlasovat.

10:40 - Miloslava Vostrá (KSČM) prosadila v dílčím hlasování desetimiliardový škrt v obranných výdajích. Přesunem peněz do rezervy komunisté podmiňují podporu rozpočtu.  Pro její návrh hlasovali poslanci z klubů ANO, ČSSD a KSČM i nezařazení poslanci Marian Bojko a Lubomír Volný. Na hlasování se můžete podívat zde. 

Babišův perný den v Sněmovně: Po KSČM mu začala zlobit i ČSSD

Domácí

10:35 - Sněmovna v dílčích hlasováních o rozpočtu nepřesunula skoro 81 miliard korun z různých rozpočtových kapitol na snížení dluhu, jak navrhovala ODS.

Komunistka Vostrá: S ANO už nemáme o čem jednat

Domácí

10:20 - Poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský neuspěl v dílčích hlasováních o rozpočtu s návrhy na posílení sociálních služeb celkově o dvě miliardy korun.

9:37 - Sněmovna v dílčích hlasováních o rozpočtu nepřesunula až tři miliardy korun z podpor agropotravinářství na památky, jak chtěli poslanci TOP 09. Sněmovna podpořila naopak v dílčím hlasování o rozpočtu snahu Jany Pastuchové (ANO) na stomilionovou podporu Horské služby na úkor financování programů EU.

Rýsuje se dohoda na rozpočtu, tvrdí politici

Domácí

9:25 - Poslanec Roman Onderka (ČSSD) uspěl v dílčím hlasování o rozpočtu s návrhem přesunout 300 milionů korun na profesionální divadelní soubory a orchestry a sbory. Poslanec sociálních demokratů Václav Votava naopak neprosadil v dílčím hlasování o rozpočtu škrt tří milionů Kč z dotace svazu bojovníků za svobodu. Peníze měly jít jiným spolkům.

9:17 - Poslanci začínají hlasovat o pozměňovacích návrzích.

9:07 - Slovo si vzala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která zároveň předestřela, že nebude již reagovat na jednotlivá vystoupení poslanců, protože již vše zodpověděla na středečním jednání.

Babiš opět přišel za komunisty kvůli rozpočtu. A znovu narazil

Domácí

„Chtěla bych jen apelovat na všechny poslance, aby zvážili své rozhodnutí, zda je dobrá cesta jít do rozpočtového provizoria. Někdo říká, že provizorium není problém. Tím někdo říká učitelům, že se jim od začátku roku nezvýší plat, protože to není v provizoriu možné,“ upozornila Schillerová.

9:00 - Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu z jednání Poslanecké sněmovny. Poslanci mají na programu novelu zákona o státním rozpočtu pro rok 2021 s předpokládaným schodkem 320 miliard korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve čtvrtek uvedla, že se resort připravuje na rozpočtové provizorium. To nastane, když Sněmovna do konce roku neschválí rozpočet.

Rýsuje se dohoda na rozpočtu, tvrdí politici

Domácí

Hospodaření státu se pak v takovém případě řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Babiš narazil ve Sněmovně do zdi. Jednání o rozpočtu bylo přerušeno

Domácí

Vládní návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 320 miliard. Poslanci navíc ve druhém čtení navrhli přesuny uvnitř rozpočtu v celkovém objemu zhruba 279 miliard korun.

Chtějí přidávat peníze na sociální služby, školy nebo třeba na kulturu. Peníze chtějí brát například z odvodů do EU, z podpory agropotravinářského komplexu, z dotací na obnovitelné zdroje nebo z peněz na obsluhu státního dluhu.

Výběr článků

Načítám