Hlavní obsah

Rýsuje se dohoda na rozpočtu, tvrdí politici

Novinky, ČTK, Alžběta Trousilová
Aktualizováno

Předseda KSČM Vojtěch Filip nevyloučil, že by poslanci ANO mohli ve Sněmovně v pátek hlasovat pro návrh komunistů přesunout diskutovaných 10 miliard z rozpočtu ministerstva obrany do rezerv. Právě přesun sumy je podmínkou KSČM pro schválení rozpočtu. Podle Filipa na večerní schůzce slova o podpoře ze strany ANO padla. A je prý na premiéru Andreji Babišovi, aby vyjednal podmínky i s ČSSD.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová

Článek

"Hledáme kompromisní variantu takovou, abychom vyhověli požadavku komunistů, neohrozili rozpočet obrany a přitom zajistili rozpočet," řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Že se rýsuje dohoda, že v České televizi i místopředseda ČSSD Roman Onderka. Dodal, že ČSSD si za penězi pro armádu stojí, současně ale řekl, že strana je za určitých podmínek ochotna přesun peněz podpořit. Jednání prý ale pokračují a pokračovat budou i ráno.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že hnutí podpoří jen variantu, která neohrozí investice do armády.

Babiš narazil ve Sněmovně do zdi. Jednání o rozpočtu bylo přerušeno

Domácí

Schillerová stále věří, že se pro rozpočet najde podpora a Česko se nezačne řídit rozpočtovým provizoriem. Připustila ale, že podle čtvrtečního večerního jednání lídrů parlamentních stran to nevypadá, že by se některá z opozičních stran přímo, nebo nepřímo chystala rozpočet podpořit.

Ve Sněmovně se ve čtvrtek v podvečer sešli lídři parlamentních stran s premiérem Andrejem Babišem a ministryní Schillerovou. Jednali o tom, jak dál s projednáváním zákona ve Sněmovně pokračovat.

„Já jsem optimista. Pořád věřím, že poslanci najdou v sobě odvahu podpořit rozpočet, aby naše země měla stabilní rozpočet. Vidím to 50 na 50. Jednání povedeme třeba do noci,” uvedla ministryně. Jiná varianta než páteční hlasování podle ní není.

Schillerová věří, že se podaří dohodnout podporu pro rozpočet na platformě vládní koalice a KSČM. Právě komunisté, kteří vládu ve Sněmovně tolerují, požadují přesun 10 miliard z obranné kapitoly.

Ministerstvo připravuje rozpočtové provizorium

Za ODS se schůzky zúčastnili předseda strany Petr Fiala a šéf poslanců Zbyněk Stanjura, za SPD šéf hnutí Tomio Okamura a předseda klubu Radim Fiala. Na jednání jsou také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf poslanců strany Miroslav Kalousek nebo statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Sněmovna měla o rozpočtu hlasovat ve středu, protože ale koalice ANO a ČSSD neměla zajištěnou většinu, přesunulo se schvalování na pátek. Ovšem většinu kabinet stále zajištěnou nemá.

Pokud by se rozpočet nepodařilo schválit do konce roku, ať už tak, že by se o něm vůbec nehlasovalo, případně by byl zamítnut, fungoval by stát na základě tzv. rozpočtového provizoria. V něm každá instituce dostane na výdaje každý měsíc pouze 1/12 toho, co utratila v roce 2020.

Ministerstvo financí připravuje rozpočtové provizorium

Ekonomika

Vláda se snaží přesvědčit především KSČM, která by ráda přesunula 10 miliard z rozpočtu obrany. To ale premiér udělat nechce. Další stranám vadí to, že rozpočet se schodkem 320 miliard nemá žádný reálný základ, nepočítá například vůbec s daňovou změnou, která souvisí se zrušením superhrubé mzdy a rozpočet připraví o desítky miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám