Hlavní obsah

Babiš u Filipa opět nepochodil

Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční rozhodnutí výkonného výboru ÚV KSČM, který doporučil svým poslancům nepodpořit návrh státního rozpočtu na příští rok, neprojde-li jejich přesun deseti miliard z rozpočtu armády na boj s epidemií, přimělo premiéra Andreje Babiše (ANO) k dalšímu vyjednávání. Ani po dalším kole jednání ale jistotu schválení rozpočtu nemá.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO) na archivním snímku

Článek

Den před rozhodujícím hlasováním se Babiš sešel spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem ve Sněmovně. Přítomna v kanceláři byla také předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru a členka výkonného výboru strany Miloslava Vostrá.

Stanoviska obou stran se ani na této schůzce nesblížila. „Rád bych se ještě sešel s poslaneckým klubem KSČM a vysvětlil jim, že v této době nemůžeme sebrat armádě peníze. Že ji naopak musíme podpořit,“ okomentoval pro Právo schůzku po jejím skončení premiér s tím, že rozpočtové provizorium by bylo nešťastné.

Babiš: KSČM v rozpočtu neustoupím

Domácí

„Já jsem s jejich stranickým orgánem, který jim dal doporučení rozpočet neschválit, nemluvil. Pokud s tím budou souhlasit, tak jsem k dispozici, chci s nimi hovořit a snažit se je přesvědčit. Jestli se mi to podaří, nevím, pokusím se o to,“ dodal Babiš.

Je jasné, že bez pomoci komunistů, kteří trvají na odebrání deseti miliard armádě, koalice návrh rozpočtu neprosadí. Již minulý týden se s komunisty sešel premiér s ministryní financí i za přítomnosti ministra obrany Lubomíra Metnara a náčelníka generálního štábu armády Aleše Opaty. Ani ti je nepřiměli ke změně postoje.

Komunisté bez škrtů výdajů na obranu rozpočet nepodpoří

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám