Hlavní obsah

Babišův perný den v Sněmovně: Po KSČM mu začala zlobit i ČSSD

Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Schvalování státního rozpočtu na příští rok se ve Sněmovně komplikuje. Komunisté, kteří i dnes vyjednávali s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), stále trvají na svém požadavku týkajícím se deseti miliard z rozpočtu obrany, které by měly podle představ KSČM sloužit namísto nákupů zahraniční techniky na pomoc v boji proti covidu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Podle kuloárových informací se zástupci obou stran pokoušeli hledat kompromis, který by komunistům umožnil zvednout ruku pro návrh. Jenže situaci zkomplikovali koaliční sociální demokraté. Podle informací Práva pohrozili, že pokud se sáhne na peníze pro armádu, soc. dem. rozpočet nepodpoří.

„Celé odpoledne hledáme řešení v situaci, kdy vláda nemá většinu,“ potvrdil Právu vicepremiér a šéf soc. dem. Jan Hamáček. Dodal, že některé návrhy, zejména návrh KSČM týkající se armády, považují za velký problém.

Babišovi se nepodařilo sehnat podporu pro rozpočet. Jednání přerušeno

Domácí

Babišovci, kteří se v průběhu dneška pokoušejí - zatím bez výsledku - získat pro návrh i zástupce opozice, zatím podporu nemají. Hlasování se tak opakovaně kvůli vyžádaným přestávkám poslaneckých frakcí odsouvají.

KSČM rozpočet nepodpoří a ze sálu neodejde, řekl Filip

Domácí

Spekulaci o tom, že by mohli při schvalování návrhu komunistů pomoci poslanci SPD, vyvrátil před novináři jejich předseda Tomio Okamura. Právě okamurovci, stejně jako KSČM, odmítají nákupy zahraniční vojenské techniky a jsou proti zahraničním misím. „My peníze, na rozdíl od komunistů, nechceme armádě vzít,“ zdůvodnil Okamura.

Výběr článků

Načítám