Hlavní obsah

ANO a ČSSD vyhověly komunistům. Rozpočet na rok 2021 prošel Sněmovnou

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard prošel v pátek Poslaneckou sněmovnou. Poslanci vládních stran i přes původní odmítavý postoj k desetimiliardovému škrtu v resortu obrany nakonec na tento návrh poslankyně KSČM Miloslavy Vostré kývli. Právě to byla podmínka pro podporu rozpočtu ze strany komunistů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Návrh rozpočtu počítá s příjmy 1488,3 miliardy a výdaji 1808,3 miliardy korun. Založen je na předpokladu růstu ekonomiky o 3,9 procenta.

Babiš: KSČM v rozpočtu neustoupím

Domácí

Pro schválení rozpočtu i s přijatými pozměňovacími návrhy hlasovalo 56 poslanců z přítomných 106. Podpořili jej poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Kdyby Sněmovna rozpočet nepřijala, hrozilo by provizorium. Stát by tak hospodařil podle letošního rozpočtu se schodkem 500 miliard.

V dílčích hlasováních poslanci přesunuli celkem 13 miliard korun. Při hlasování o pozměňovacích návrzích přidali peníze na podporu živého umění, sociální služby, horskou službu, hasiče a policii. Absolvovali víc než 130 hlasování.

Spolkli by ropuchu. Opozice se vysmívá ČSSD za ústupek komunistům

Domácí

Koaliční ČSSD na změny kývla, i když ještě ve středu snížení rozpočtu ministerstva obrany odmítala. Také premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro deník Právo dříve uváděl, že nepřistoupí na to, aby se armádě sebraly peníze.

Babiš: Vybrali jsme menší zlo 

Babiš po schválení rozpočtu novinářům sdělil, že vláda si musela vybrat menší zlo a že peníze brzy armádě vrátí. Kabinet podle něj vyhověl požadavku KSČM, aby Česku nehrozilo rozpočtové provizorium.

„Vláda nemůže dělat jen to, co považuje za správné, musíme hledat kompromisy,“ uvedl.

Rýsuje se dohoda na rozpočtu, tvrdí politici

Domácí

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) pak doplnil, že na jednání vlády 4. ledna předloží návrh na přesun peněz z vládní rezervy do rozpočtu obrany.

„Chtěl bych uklidnit naše spojence, že svým závazkům dostojíme a bude dále pokračovat modernizace armády. Za krátkou dobu dojde k navrácení peněz zpět do rozpočtu obrany. Rozpočet nebude krácen o deset miliard korun,“ sdělil v pátek Metnar.

Metnar nerezignuje 

Kvůli tomu také nerezignoval na svoji funkci, jak avizoval v červnovém rozhovoru pro ČTK. Tehdy uvedl, že pokud by se měly rozpočtové škrty výrazně dotknout výdajů na armádu, nechtěl by nadále zůstávat na svém postu.

Ministr obrany Metnar hrozí demisí, když se sníží vojenský rozpočet

Domácí

Proti návrhu státního rozpočtu vystupovala opozice. Té mimo jiné vadilo to, že nepočítá s daňovým balíčkem. Jeho součástí je i návrh na zrušení superhrubé mzdy, který udělá do rozpočtu další sekeru ve výši až 100 miliard korun.

Daňový balíček se totiž vrací do Sněmovny ze Senátu, který upravil právě podobu daní po zrušení superhrubé mzdy tak, aby byl zásah do státní kasy menší. Sněmovnou schválená verze by totiž znamenala dopad do veřejných rozpočtů zhruba 130 miliard korun ročně.

Zeman rozpočet podpoří 

Opozice kritizovala ale i výši schodku. „Je potřeba lidem říkat pravdu. Tři sta dvacet miliard není jenom deficit rozpočtu, ale hlavně dluh občanů České republiky. Je to asi 32 tisíc korun ročně na každého včetně nejmenších dětí,“ prohlásil na plénu například šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Spolkli by ropuchu. Opozice se vysmívá ČSSD za ústupek komunistům

Domácí

Prezident Miloš Zeman prostřednictvím mluvčího avizoval, že je připraven schválený rozpočet podepsat.

„Ale předpokládám, že dojde k novelizaci tohoto zákona v případě schválení daňového balíčku, který do tohoto rozpočtu činí zásek 130 miliard korun,“ citoval Hrad prezidenta.

Výběr článků

Načítám