Hlavní obsah

Snad umí číst, ne? Opozice se posmívá ČSSD, že chce řešit komedii kolem DPH

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Opoziční strany kroutí hlavou nad počínáním ČSSD, která chce řešit zmatky ohledně tří sazeb DPH na pivo. Možná by na tom nebylo nic divného, kdyby pro změny sama sociální demokracie nezvedla ruku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Přijde mi to jako žert, že bychom měli projednávat něco, co už jsme rok projednávali. Předpokládám, že sociální demokraté umějí číst a vědí, co schvalovali,“ podotkl na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

EET - levnější pivo. Babiš přišel na tiskovou konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny kvůli elektronické evidenci tržeb s transparentem, hájil s ním nápad snížit daň u sudového piva.

Postoj soc. dem. nechápe ani STAN. Předseda hnutí Vít Rakušan připomněl, že změny v DPH schválila koalice v rámci rozšíření EET. „Je legrační, že koaliční strana bude tvrdit, že něco zachraňuje,“ konstatoval Rakušan.

10 procent u kadeřnice, 21 u kosmetičky. Zmatky s DPH nejsou jen u piva

Domácí

Od května má na točené pivo v restauracích platit sazba 10 procent, ve stáncích a na pivo s sebou zůstane sazba 21 procent. Na nealko pivo v restauracích se bude vztahovat také 10procentní sazba, na nealko ve stáncích ale 15procentní. Vláda chtěla podle svých slov nižším DPH na točené pivo pomoci menším hospůdkám.

„Chápu dvě sazby, ale tři sazby jsou nesmysl, je to bez jakékoliv koncepce. Jediný důvod, proč to vláda zavádí, je okamžitý populismus,“ dodal Kalousek.

Pan Lorenz či Trautenberk. Nové zdanění piva nepřestává Čechy fascinovat a bavit

Domácí

Sociální demokraté v pondělí uvedli, že chtějí na koaličním jednání s hnutím ANO probrat změny v DPH na točené pivo, které nyní cloumají českou politikou.

Šéf ČSSD Jan Hamáček minulý týden řekl Blesku, že by se měla připravit nová novela. „Ohledně piva mě napadá citát bývalého ruského premiéra Černomyrdina: Chtěli jsme to nejlepší, a dopadlo to jako vždycky. Ministerstvo financí tuto záležitost nedomyslelo, jsme připraveni podpořit rychlou novelu, která do celé věci vnese jasno,“ uvedl Hamáček.

Idiotská tabulka, kterou vytvořil nějaký blb. Babiš vysvětluje komedii kolem DPH u piva

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá, že by vláda z DPH na pivo dělala bramboračku. Za chaos může podle něj „nějaký blb, co vytvořil idiotskou teoretickou tabulku“, jak napsal na sociální síti.

Narážel tak na tabulku, která v minulých dnech začala kolovat po internetu a která zobrazuje devět modelových situací, kdy bude různé DPH na pivo. Ministerstvo financí tabulku nepopřelo, ale zkritizovalo ji jako manipulativní, protože uvádí extrémní případy.

Uvádíte extrémní příklady, zlobí se ministerstvo na tabulku k DPH u piva

Ekonomika

Výběr článků

Načítám