Hlavní obsah

10 procent u kadeřnice, 21 u kosmetičky. Zmatky s DPH nejsou jen u piva

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Sazba DPH se nebude měnit jen u točeného piva. Vláda prosadila, že od května se daň z přidané hodnoty sníží na 10 procent i některým vybraným odvětvím. Například pro kadeřnice bude platit sazba DPH 10 procent, ale pro kosmetičky zůstane sazba na 21 procentech. Premiér Andrej Babiš (ANO) Novinkám řekl, že to slyší poprvé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V rámci rozšiřování elektronické evidence tržeb vláda rozhodla o tom, že DPH se sníží vybraným oborům s vysokým podílem lidské práce.

Zákon stanoví, že do 10procentní sazby budou od května spadat kadeřnické a holičské služby. Vláda původně chtěla 10procentní sazbu i pro kosmetičky. Ty ale nakonec mají smůlu a budou odvádět stále 21 procent.

„Idiotská teoretická tabulka” cloumá českou politikou, komedii kolem DPH na pivo chce řešit vládní ČSSD

Domácí

Podle ministryně financí Aleny Schillerové je to kvůli evropské legislativě. „Sníženou sazbu DPH je totiž možné aplikovat pouze tam, kde to výslovně dovoluje evropská směrnice o DPH,“ napsala Novinkám šéfka státní kasy s tím, že směrnice to dovoluje jen u kadeřnictví a holičství.

Daná směrnice Evropské komise je podle Schillerové z 80. let a potřebovala by aktualizovat, o což se prý bude Česká republika snažit.

Slyším to poprvé od vás. Nepřijde mi to fér, zavolejte do Bruselu
Andrej Babiš (ANO), premiér

Novinky se zeptaly předsedy vlády Babiše, jestli je podle něj fér, že kadeřnice budou mít jinou sazbu DPH než kosmetičky. „Slyším to poprvé od vás. Nejsem ministr financí. Můj projekt je snížení DPH na točené pivo z 21 procent na 10 procent pro hospodské, ze kterého budou mít výhodu i restaurace,“ napsal nejdřív Babiš.

Později doplnil, že podle jeho názoru by snížená sazba 10 procent měla platit i pro kosmetičky, ale kvůli úředníkům z Bruselu to nejde. „Nepřijde mi to fér, zavolejte do Bruselu. My to nemůžeme porušit, protože bychom dostali sankci. Snižujeme daně, kde se dá a kde je to jde podle předpisů,“ řekl Novinkám premiér.

Pan Lorenz či Trautenberk. Nové zdanění piva nepřestává Čechy fascinovat a bavit

Domácí

„Bramboračka“ ale nenastane jen u kadeřnic a kosmetiček. Novela, kterou schválila česká vláda, snižuje také DPH na 10 procent u úklidu domácností, péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené. 10procentní sazba bude platit také na opravy obuvi a kožených výrobků, úpravy oděvů a opravy jízdních kol. Na opravy hodinek se ale bude i nadále vztahovat 21procentní sazba.

Je to nešťastné, hodnotí ekonom

„Tyto přesuny jednotlivých položek mezi různými sazbami DPH jsou nešťastné. Podnikatele a firmy často zbytečně matou, způsobují jim vyšší administrativní náklady a prodražují tak chod celé ekonomiky,“ sdělil Novinkám ekonom Lukáš Kovanda.

Za snížením DPH u některých odvětví vidí politické důvody a sbírání bodů u potenciálních voličů. Vláda podle ekonoma zamýšlí ulevit zejména chudším, z jejichž vrstev by se mohli rekrutovat noví voliči.

„V nějaké obuvi musí chodit každý, i chudý, kdežto bez hodinek se kdekdo obejde. Stejné je to se službou kadeřníka, s ostříháním. Takovou službu využije více lidí, včetně chudých, než třeba zmíněnou kosmetiku, která není tak nezbytnou záležitostí jako být obutý a ostříhaný,“ uvedl Kovanda.

Změny sazeb DPH začnou platit od letošního května spolu s 3. a 4. vlnou elektronické evidence tržeb (EET).

Výběr článků

Načítám