Hlavní obsah

Školy zůstávají stále zavřené, vláda ale zvažuje otevření obchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v posledních týdnech opakovaně deklaruje, že její prioritou je návrat dětí do škol. Zatím však kabinet představil pro nejbližší období pouze plán na znovuotevření obchodů. Do škol se zatím vrátili pouze žáci prvních stupňů, navíc se střídají v týdenních turnusech.

Foto: Jan Sezima

Třídy školy Na Daliborce obsadí pouze negativně otestovaní žáci.

Článek

Ačkoliv se ale všechny děti do škol stále nevrátily, vláda už zvažuje otevření obchodů.

Žáci prvního stupně základních škol se vrátili do lavic v týdenních rotacích v pondělí 12. dubna. Další rozvolnění tehdy vláda avizovala se čtrnáctidenním rozestupem, protože současná epidemická situace je stále křehká a hrozí opět zrychlování šíření epidemie.

O dalším rozvolnění vláda rozhodne ve čtvrtek, na řadě jsou obchody

Domácí

V pondělí 26. dubna by se měly vrátit všechny děti taktéž do mateřských škol, kam dosud mohli pouze předškoláci. Otevřou se také dětské skupiny a lesní školky. To se ale ještě nestalo a kabinet a ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) už mluví o otevírání obchodů.

„Ministerstvo zdravotnictví směřuje vše k tomu, aby se mohly 3. května otevřít obchody, prioritou ale stále zůstávají školy,” ujišťovala Novinky mluvčí resortu zdravotnictví Jana Schillerová na dotaz redakce, zda jsou školy stále tou nejdůležitější oblastí. Stejně tak mají děti stále zapovězené organizované sportování či kroužky.

S otevíráním některých obchodů souhlasí i premiér Andrej Babiš (ANO). Ten ve středu v rozhovoru pro server iDnes.cz oznámil, že se bude rozvolňovat v šesti vlnách a obchody, které od 3. května zřejmě otevřou, budou muset splnit přísné hygienické podmínky.

Názor MeSES? Smejkal mlčí

S dotazem, zda je nyní rozumné otevírat obchody a služby, se Novinky obrátily také na šéfa Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) při ministerstvu zdravotnictví a hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala. Na dotazy ovšem nereagoval.

Havlíček chce otvírat obchody a služby všude stejně

Ekonomika

Co všechno se ještě v pondělí kromě školek otevře, rozhodne vláda na svém čtvrtečním jednání, kde probere několik rozvolňovacích balíčků a přidělí jim termíny.

„V plánu rozvolňování se počítá i s puštěním dalších tříd, hlavně druhého stupně. Vše bude projednáno na vládě. Opravdu ale školy jsou priorita,” zopakovala Schillerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám