Hlavní obsah

Havlíček chce otvírat obchody a služby všude stejně

Obchody a služby by se měly otevírat v celé zemi najednou, na rozdíl od školek, které budou moci od pondělí otevřít v krajích s nízkou mírou nákazy. Na zítřejším mimořádném jednání vlády to bude prosazovat mi­nistr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Právo

Karel Havlíček

Článek

„Doporučoval bych jít v rámci obchodů a služeb plošně. U škol je to něco jiného. Není možné, aby někdo šel do jiné školy v jiném regionu. Kdybychom ale v jednom regionu pustili obchody, lidé by tam jezdili i z těch ostatních, ještě nepovolených regionů,“ řekl Právu Havlíček.

Největší diskuse mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a zdravotníky teď podle něho probíhá právě o tom, jestli uvolňovat plošně, nebo regionálně. Rozvolňování by podle informací Práva mohlo probíhat postupně v několika vlnách vždy s dvoutýdenním odstupem.

O dalším rozvolnění vláda rozhodne ve čtvrtek, na řadě jsou obchody

Domácí

O tom, kdy by se mělo rozvolňovat, budou rozhodovat počty nakažených.

Vláda to ve čtvrtek posoudí podle středeční statistiky, deset dní poté, co se částečně obnovila výuka ve školách, otevřely obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví a některé služby, jako například zámečnictví, čistírny či prádelny.

Aplikace pomohou

K rozvolňování a bezpečnému chodu provozů dopomohou i informace o bezinfekčnosti, jimiž se návštěvník obchodu, služby, divadelního představení či třeba sportovního utkání vykáže.

Jak už Právo informovalo, Hospodářská komora k tomu vyvíjí aplikaci do chytrých telefonů, která by snadno a rychle informace ověřovala.

Dlouhý: Chystáme aplikaci pro návrat do života

Software

„Zákazník se při vstupu prokáže potvrzením, že podstoupil test, je očkován na covid-19 nebo má protilátky. Aplikace v rukou provozovatele pak na displeji ukáže zelenou pro vstup, anebo červenou v případě, že například vypršela platnost testu,“ popsal Právu viceprezident komory Zdeněk Zajíček.

Podobných aplikací by podle Havlíčka mohlo být i více. Stát je připraven potřebné údaje třetím stranám poskytnout.

„Už dnes vydáváme očkovací certifikát s digitálním QR kódem, podobně dostávají lidé i zprávy o testech,“ přiblížil Právu vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Výsledek očkování lidé najdou po přihlášení na internetové adrese ocko.uzis.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám